MİM-DER UYARDI:?DEMİR FİYATLARI DOMİNO ETKİSİ YAPAR?

Demir Fiyatlarındaki Artış Müteahhitleri Endişelendiriyor.

20.04.2016 10:59:45 0
MİM-DER UYARDI:?DEMİR FİYATLARI DOMİNO ETKİSİ YAPAR?

 

İnşaat demirindeki beklenmedik orantısız fiyat artışının inşaat sektörünü zora sokacağını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “İnşaat sektöründe son aylarda temkinli bir yaklaşım gözleniyor. İnşaat fiyatlarındaki dalgalanmaya girdi fiyatlarının artışı da etkilenince ciddi endişeleri de beraberinde getirdi” dedi.

İnşaat demirinin ton fiyatını yılbaşında bin 100 lira civarında olduğunu, fakat ilk dört ayada bin 700’le çıktığını anlatan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Hamza Can, “Türkiye demir çelik üretiminde Çin’in arkasından ikici sırada yer almaktadır. Üretimin bu kadar bol olduğu ülkemizde inşaat demir fiyatlarının hurda demir fiyatlarına endekslenerek artırılmasını anlamıyoruz. Müteahhitlerimiz şu anda demir temininde sıkıntı çekmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KÜÇÜLME EKONOMİYİ VURUR”

Demir üretiminde en etkin girdilerin başında elektrik fiyatlarının geldiğini, sanayinin çok pahalı elektrik fiyatı ödediğini söyleyen Hamza Can, “İnşaat sektörü büyümenin dinamo gücüdür. Siz eğer inşaat sektörünün girdilerini, özellikle de durgunluk döneminde artırırsanız büyük sancı yaşarsınız. Ekonominin genel konjonktürü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de inşaat sektörünün performansını doğrudan etkilemektedir. Sektör; ekonomi büyürken ondan daha hızlı bir tempo ile büyümekte ve büyümeye pozitif katkı yapmakta, ancak ekonomi küçülürken de aynı korelasyon nedeniyle ondan daha hızlı bir tempoyla küçülmektedir. Bir çok krizin arkasında inşaat sektöründeki daralma yatmaktadır. Bu açıdan demir üretimindeki girdilerin kısılarak, demir fiyatlarının tekrar eski seviyesine getirilmesini istiyoruz. Bunu Türkiye’nin geleceği için istiyoruz” şeklinde konuştu.

“DEMİR FİYATLARI DOMİNO ETKİSİ YAPAR”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2016 yılı başı itibariyle tarım sektöründe çalışan sayısının 30 bin kişi azalığini, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının ise 851 bin kişi arttığını kaydeden MİM-DER Başkanı Hamza Can, “İstihdam edilenlerin yüzde 18,3’ü tarım, yüzde 20,2’si sanayi, yüzde 6,7’si inşaat, yüzde 54,8’i ise hizmetler sektöründe yer alıyor. Şimdi bizler inşaat sektöründe çalışanların kayıt altına alınması için büyük mücadele gösteriyoruz. Asgari ücretteki artıştan dolayı inşaat sektörünün en önemli girdisi olan emekte önemli artışlar gözlemlendi. Buna demir fiyatlarındaki artışta eklenirse istihdama çok ciddi sıkıntısı olacaktır. Öyleki inşaat sektöründe demir fiyatları öncü görevi yapar ve domino etkisi ile diğer girdi fiyatlarını da artırır. Acilen bu sıkıntının çözülmesi gerekmektedir” dedi.

“KÖR DÜĞÜM OLMADAN SORUNU ÇÖZELİM”

İnşaat ruhsatlarının 2016 yılı başı itibariyle önemli ölçüde azaldığını, müteahhitlerin tüm riskleri göze alarak üretim yapmaya devam ettiğini, devletten hiçbir katkı beklemeyen bu sektörün en azından girdiler açısından korunması gerektiğini sözlerine ekleyen Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, yetkililerden olayın kör düğüm haline gelmeden çözülmesini istedi.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor