MİMDER BAŞKANI CAN;?EKONOMİK KRİZİN REÇETESİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE?

MİMDER Başkanı Hamza Can, vakit geçirmeden sektörün sorunlarının ele alınması gerektiğini, özellikle de demir fiyatlarına çözüm bulunmasını istedi.

6.08.2018 14:08:46 0
MİMDER BAŞKANI CAN;?EKONOMİK KRİZİN REÇETESİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE?

 

Ekonomideki durgunluğun, muhtemel krizlerin çözüm reçetesinin inşaat sektöründe olduğunu söyleyen MİMDER Başkanı Hamza Can, vakit geçirmeden sektörün sorunlarının ele alınması gerektiğini, özellikle de demir fiyatlarına çözüm bulunmasını istedi.

 

Türkiye’nin son çeyrek yüzyılda inşaat sektörü ile ekonomide zıplama yaptığını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Fakat inşaat maliyetleri o kadar yükseldi ki, sektör bir darboğaza girdi. Özellikle demirin ton fiyatı bir yılda 2 bin liradan 3 bin 400 liraya yükseldi. Tedbir alınmazsa bu sektörü açmaza sokar. İnşaat sektöründeki kriz ise diğer sektörleri de derinden etkiler” dedi.

 

“YENİ TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE KURULACAK”

 

İnşaat sektörünün küresel ekonomideki payının yüzde 15, Türkiye’de ise yüzde 9 düzeyinde olduğunu ifade eden MİMDER Başkanı Hamza Can, “İnşaat sektörü, ülke ekonomisine büyüme ivmesi kazandırıyor. İnşaat sektöründeki canlılık, özellikle gelişmekte olan ekonomilerin vazgeçilmezidir. Bunun da ötesinde şehirlerin yenilenmesi, su, elektrik, yol, alt yapı gibi ihtiyaçların giderilmesi anlamına gelir. İnşaat sektörünü devlet için sadece vergi veren firmalar olarak görmemek gerekiyor. Toprağın suyu olarak değerlendirmek gerekiyor. Yeni Türkiye sağlıklı bir inşaat sektörü ile kurulacaktır” şeklinde konuştu.

 

“MALİYETLER BELİMİZİ BÜKÜYOR”

 

Resmi rakamlara göre, inşaat maliyet endeksinin son bir yılda yüzde 20 oranında arttığını, fakat gerçek maliyetlerin ise yüzde 50’lere yaklaştığını ifade eden Hamza Can, “2017 yılı başında bin 500 Lira, 2017 yılı Temmuz ayında 2 bin Lira olan demir fiyatları bugün itibari ile 3 bin 400 lira oldu.Türkiye'de çelik tüketiminin yüzde 67'si inşaat sektörü tarafından yapılmaktadır ve en çok tüketilen ürün grubu da yüzde 44 ile inşaat demiridir. İnşaat sektörünün geleceği açısından öncelikle demir fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“ALTINA HÜCUM RÜYASI BİTTİ”

 

İnşaat sektöründeki kârlılığı görüp sektöre yatırım yapan ve meslekle ilgisi olmayan firmaların, daralmayla birlikte kaçmaya başladığını, bu durumun da maliyet artışına karşın konut fiyatlarının düşmesine yol açtığını belirten Hamza Can açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

“Müteahhitlik mesleğin disiplin altına alınmaması, kurallara bağlanmaması sebebiyle (altına hücum) mantığı ile sektöre giren firmalar, şimdi dengeleri bozacak şekilde sektörden çekiliyorlar. İşçilik maliyetlerinin yüzde 25, malzemelerin yüzde 30, inşaat demirin üç katı arttığı bir dönemde konut fiyatları düşüyor. Sebebi de altına hücum rüyasının bitmesi ile sektörden kaçanlardır. Sektörün acilen tüm tarafları ile alınması gerekiyor. Türkiye’nin kalkınması, krizlerin bertaraf edilmesi konut sektörünün sağlıklı işlemesine bağlı. Türkiye’nin kentsel dönüşümünü sürdürmesi gerekiyor. Ayrıca müteahhitlik firmalarımız tecrübelerini yurtdışına aktarması gerekiyor. Bu da hem işsizliğin çözümüne, hem de cari açığın kapanmasına katkı sağlayacaktır.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40