MİMDER: 'İLK EL KONUT SATIŞININ DÜŞMESİ DEPREM AÇISINDAN RİSKTİR'

MİMDER Başkanı Hamza Can, “Şimdi Türkiye’nin acilen kur, faiz ve enflasyon sarmalından kurtulması gerekiyor. Yeni ekonomi yönetimi bu açıdan umut vadediyor” dedi.

Ankara 7.06.2023 11:13:00 0
MİMDER:

 

Türkiye’nin seçimini yaptığını ve akabinde yeni ekonomi yönetiminin belirlendiğini ifade eden MİMDER Başkanı Hamza Can, “Şimdi Türkiye’nin acilen kur, faiz ve enflasyon sarmalından kurtulması gerekiyor. Yeni ekonomi yönetimi bu açıdan umut vadediyor” dedi.

Türkiye genelinde ilk el konut satışının Nisan ayında yüzde 26 azalarak 26 bin 952 adet olarak gerçekleştiğini, yabancılara konut satışındaki düşüşün hızlanmaya başladığını ifade eden Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Türkiye bir deprem bölgesidir. Deprem felaketlerinin acısını hep birlikte yaşadık. Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmalarının planlı ve denetimli biçimde yürütülmesi önemli iken ülke genelinde yapıların depreme dayanıklı biçimde dönüşümden geçirilmesine duyulan ihtiyaç da büyüktür. İlk el konut satışlarının düşmesi binalarının yenilenmesi konusunu riske atmak anlamına gelmektedir” diye konuştu.

KAPSAMLI FİNANSAL ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

Konut satışlarının önündeki en büyük engelin kur, faiz ve enflasyon üçlüsü olduğuna dikkat çeken MİMDER Başkanı Hamza Can, “Ekonomik gelişmeler neticesinde düşen alım gücü ve içinde bulunulan enflasyonist ortam toplumun geniş kesimleri için krediye erişimde büyük engel teşkil etmektedir. Ülke genelindeki kentsel dönüşüm konusunda sadece İstanbul'daki ihtiyaç bile kapsamlı finansal çözümler gerektirmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni ekonomi yönetiminin bu konu üzerinde hassasiyetle durması gerekmektedir. Biz yatırımcılar ve işadamları olarak bu ışığı gördük” şeklinde konuştu.

KREDİYE ULAŞIM KOŞULLARI ESNETİLMELİ

Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 39.54 olarak gerçekleştiğini böylece 7 ay üst üste yıllık enflasyonda düşüş kaydettiğini aktaran Hamza Can, “Enflasyondaki düşüş sevindiricidir. Buna karşılık krediye erişim ciddi bir sıkıntı olarak karşımızda durmaktadır. İnşaat sektörü satışlardan kaynaklı olarak bir durgunluk içerisindedir. Oysa konut sektörünün hem istihdam sağlaması, hem de lokomotif sektör olması nedeniyle krizden etkilenmemesi gerekiyor. Mevcut faiz oranları hem yatırımcıları hem müteahhitleri hem de müşterileri endişelendiriyor. Şunu bilmeliyiz ki esneklik ekonomiye can suyu, yüksek faiz ise piyasaya zarar getirir” değerlendirmesinde bulundu.

ENFLASYONLA MÜCADELEYE TAM DESTEK

Enflasyona karşı yürütülen politikalara tam destek verdiklerini ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Biliyoruz ki, yüksek enflasyondan en çok dar ve orta gelirli vatandaşlarımız etkileniyor. Bu kesimin enflasyondan etkilenmesi beraberinde alım gücünü de zedeliyor. Gelir dağılımının sağlanması noktasında enflasyonla mücadele olmazsa olmazımızdır” diyerek açıklamasını tamamladı.

07.06.2023

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19