MTDF ``ELEKTRİK KESİNTİSİ`` İÇİN ANKARA`DA TEMASLARDA BULUNACAK

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) tarımsal alanda yaşanan elektrik sorunu çözümü için temaslarda bulunmak üzere Ankara`ya gidiyor.

Mardin 17.04.2016 16:22:15 0
MTDF ``ELEKTRİK KESİNTİSİ`` İÇİN ANKARA`DA  TEMASLARDA BULUNACAK

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) tarımsal alanda yaşanan elektrik sorunu çözümü için temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gidiyor.

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Genel Başkanı Mehmet Şerif Öter;Konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;"Ana geçim kaynağı tarım olan başta Kızıltepe İçlemiz ve Mardin ovamızın nerdeyse genelinde her sulama sezonunda elektrik kesintileri yaşanmaktadır.        Bu nedenle çiftçiler ve elektrik kurumu karşı karşıya gelmekle kalmamakta ve gittikçe bu sorun kronik bir sosyal yara haline gelmektedir.

Demokratik sistemin ve halkın tabanda örgütlü STK’ ları olarak sorumluluk bilinciyle bu güne kadar meslek odalarımızla birlikte sorunun çözümü için Ankara'ya gidip, konuyu Hükümet yetkililerine iletmemize ve defalarca Demokratik tepki ortaya koymamıza rağmen çözüm noktasında olumlu gelişme olmamakla birlikte, elektriğin özelleşmesiyle sorun daha da büyüdü. Elektrik dağıtımını alan DEDAŞ meseleye kendince haklı olarak tüccar mantığıyla yaklaşmaktadır. Oysa ortada milli servet olan tarımın kaybı söz konusudur. Çiftçiden talep edilen elektrik tüketimin %35 bedeli yüksek bir rakamdır. Çünkü Mardin ovamızda çiftçilerimizin kendi imkânlarıyla 400 ile 600 metre arası derinliği olan sondaj kuyuları çok fazla elektrik tüketmektedir. Buna benzer yerlerde örnek vermek gerekirse (Konya-Karaman-Aksaray-Niğde) gibi illerimizin bazı bölgelerinde Devlet sondaj kuyuları kazıp, çiftçilerden makul bir fiyatla su bedeli tahsil ediyor. Aynı uygulama neden bölgemizde uygulanmıyor? Tarım ve diğer birçok yatırımlarda geçmiş yıllarda zaten bölgemize negatif ayrımcılık yapılmış. Seyhan Nehri 974 günde Devletimizin ekonomik olarak zor durumda olduğu 1953 yılında savaş için muhafaza edilen altınlar satılıp, Seyhan barajıyla Çukur ova ekonomisi şahlandı. Oysa GAP projesi 1975 yılında temeli atıldı,41 yıl geçti ve hala bölge çiftçimizin hakkı olan su ovamıza getirilmediği gibi fedakârca milli servet olan bölgenin tek geçim kaynağını bin bir türlü eziyetlerle işleten çiftçilerimize altından kalkamayacağı elektrik bedelini ödemediği takdirde enerjiyi keseceği ültimatomları vermek, tehdit etmek vicdani değildir. MTDF olarak Enerji Bakanlığımızdan talep ettiğimiz randevuya olumlu cevap aldık.   Önümüzdeki hafta Enerji ve tabii kaynaklar Bakan yardımcımız Sayın Ali Rıza Alaboyun ile görüşmek üzere Federasyon yönetimi olarak Ankara’da olacağız. Konuyla İlgili bir bilirkişi heyetinin oluşmasını ve sorunun GAP suyu gelinceye kadar bir çözüme kavuşturulmasını ısrarla talep edeceğiz. Girişimlerin yoğun olarak devam ettiği bu günlerde 18 Nisan tarihine kadar Sözleşme imzalamak için çiftçilerimize süre tanıyan DEDAŞ'ın Sulama döneminin çok kritik olduğu bu günlerde Bilinçli olarak herhangi bir kesinti yapmaması çağrısında bulunuyoruz. Bu sorun iyi niyet ve hakkaniyet çerçevesinde mutlaka çözülecektir. Aksi halde yaşanan şiddet dolayısıyla zor günler geçerin bölge ekonomisi Tarımın elektrik nedeniyle telef olması halinde Allah esirgesin 2014 Ağustos'unda yaşanan ve istenmeyen olaylar yaşanabilir. Provokasyonlara açık olan bu konun çözümü için İlgili tüm kesimleri 63 STK. Bileşeni olan MTDF. Olarak uzlaşmaya ve sağduyuya davet ediyoruz.  "Dedi

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


26.3° / 15°
  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,43% 0,09
  • EURO

    34,69% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2480,42% 0,76
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00