Müezzinoğlu, "Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı"na Katıldı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri`nde düzenlenen "Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı"nda, "Tütün Kontrolü ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar" konulu panele katıldı.

Sağlık 19.03.2015 12:49:13 0
Müezzinoğlu,

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen "Dünya Tütün ya da Sağlık Konferansı"nda, "Tütün Kontrolü ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar" konulu panele katıldı.

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin tütün kullanımının azaltılabilmesine yönelik çok önemli uygulamalar yaptığını ve ilgili kanunlarda düzenlemeye gidildiğini belirterek, "Bu uygulamalarla Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılı küresel tütün kontrolü raporunda belirtildiği gibi MPOWER Kriterleri’nin tümünü birden yerine getiren dünyada ki ilk ve tek ülke olduk" dedi.
Paneldeki konuşmasına, burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Bakan Müezzinoğlu, "tütün" konusunun işlendiği programdaki tüm katılımcılara teşekkür etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan'a de teşekkürlerini sunan Müezzinoğlu, "Sayın Chan'a, dünyanın en önemli tütün endüstrisine karşı, dünya çapında verdiği güçlü liderlik mücadelesi dolayısıyla gönülden teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye'nin, yürütülen tütün kontrolü mücadelesine başlanırken, dünyanın büyük tütün üreticisi konumundaki küresel firmaların, tütün üretim tesislerinin olduğu, serbest olarak pazarda mallarını sattıkları bir ülke konumunda olduğunu belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"2004 yılında Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olarak süreci başlattık. Ardından 2006 yılında, ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurumların ve sivil toplum örgütlerinin aktif katılımları ile Ulusal Tütün Kontrol Programımızı hazırladık. 2008 yılında tütünle mücadele kanunumuzu revize ederek lokanta ve kahvehaneler başta olmak üzere kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara içmeyi yasakladık. 2010 yılında, ‘Sigara Bırakma Hattı’nı kurarak, sigarayı bırakmak isteyenlere 7 gün 24 saat esasına göre çalışan operatörler aracılığıyla destek sağladık. 81 ilimize dağılmış 415 Sigara Bırakma Polikliniğimizle vatandaşlarımızın sigara bırakmalarına yardımcı olduk. Bakanlığımız bütçe kaynaklarıyla sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlardan satın alarak, sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmasını sağladık ”
“Türk gibi sigara içmek” terimiyle tanınan bir ülke olduğumuzu hatırlatan Müezzinoğlu,” Dünyanın en çok sigara üretilen ve içilen ülkesinde başarabildiysek, dünyanın diğer ülkelerinde de başarılabilir. Gerekli olan, cesaret ve kararlılıkla konuyu sahiplenmektir. Ben Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Sağlık Bakanı olarak bu konuda her türlü desteğe ve yardıma hazırım” dedi.

ARTUKLU HABER AJANSI


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55