MUĞLA`DA 7.YÖRÜK ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

TÜRKMEN SAD Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından 1 Haziran 2014 tarihinde 7. Yörük Türkmen şenliğine Katıldı

Türk Dünyasından Haberler 4.06.2014 21:57:48 0
MUĞLA`DA 7.YÖRÜK ŞENLİĞİ  DÜZENLENDİ

Muğla Yörük Obaları Derneği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Yörük Türkmen Şenliği Yılanlı Yaylasındaki Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkmen Yörük şöleni şenliği düzenlendi.

 Şenliğe, Muğla  Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla milletvekili Yörük Beyi Ali Boğa, Milletvekili Nurettin Demir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ilçe belediye başkanları, kamu kurum Müdürleri, Türk Boyları Federasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca,

Toroslar Yöresi Türkmenleri Konfederasyonu,

Antalya Serik Dünya Türkmenler Birliği Federasyonu, Bursa Ertuğrul Gazi Türkmen Federasyonu,

 Irak Türkmenleri (TÜRKMEN SAD) TÜRKMENELİ Kültür, Sanat, Stratejik Araştırmalar Deneği Genel Başkan Av: Sadun KÖPRÜLÜ,

Yardımcısı Harun KILIÇ

Genel Sekreter

 Ramazan DURMUŞ

ve 41 ilden Yörük Türkmen Dernekleri katılmıştır.

  Muğla TÜRKMEN SAD Genel başkanı Sadun KÖPRÜLÜ Yörük Türkmen Obaları Derneğinde ve Yerli TV, TR Sesi radyosunda, bir bölüm medyaya açıklamalarda bulunmuştur.

 Sadun KÖPRÜLÜ Konuşmalarında, 30 Nisan 2014 tarihinde seçimlere dayanarak Irak Türkleri haksızlık yaşayarak seslerini kayıp ederek, sandıklara el koyularak,

Türkmeneli bölgesine başka yerlerden özellikle vKürt bölgelerinden seçmenlerin yoğun olarak katılmaları, düzgün olarak oyların sayılmaması, öte yandan sandık başında gözlemci bekleyenlerin Türkmen olmaması çok sayıda oylar başka listelere yazıldığını söyledi, Ayrıca günümüzde acı olaylardan, yaşanan baskılardan dolayı TÜRKMEN KERKÜK, TUZHURMAT, TELAFER Birçok Türkmen bölgelerinde patlamalar, suikastlar, kaçırmalar sonucu çok Türkmenlerin yaralanarak, şehit olmaları, öte yerden Türkmen bölgelerine yerleşen Kürtler, Türkmen arazı, yerlerine  kendi yandaşlarına dağıtarak, Türkmenlere karşı zor, sinsi, asimilasyon politikayı uygulayarak, göçe zorlamaktadırlar.

 

KÖPRÜLÜ Son günlerde kurmuş oldukları TÜRKMEN SAD Derneğinden ve yapacak oldukları çalışmalarından konuşarak, başka illerde, Türk dünyasında daha hızlı olarak faaliyetlerde bulunmak için birçok yerlerde Şubeler açacaklarını söyleyerek her türlü projelerle Türkmen milletine karşı ellerinden gelen tüm çalışmalara katılacakları belli etmiştir.

 

KÖPRÜLÜ Türk dünyasının sorunlarını konuşarak Muğla’da yapılmakta olan Türkmen Yörük toplantı, şenliğine değinerek tüm oymak, aşiretlerin bir araya gelmeleriyle , her bir bölgede derneklerin kuruluşu her kes Türkmen akraba, soydaş, kardeşlerini bir an önce tanıyarak, işbirliği yapmakla büyük katkılarda bulunmakla, el birliği, gönül birliğiyle alanlarda olmakla, Araplaşan, Kürtleşen bir bölüm Aşiret, Oymakların kendi kanına, kendi ırkına, Türklüğüne dönmesini vurguladı.

  

Ayrıca Yörük Türkmen Şenliği Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ve yakın ilçelerden belediye otobüsleri sefer düzenleyerek, Muğlalılar şenliğe neşeyle, sevinçle, güzel Türkmen Yörük giysileriyle katılmışlardır.

 

Sabahın erken saatlerinde, can yakıcı, içli, duygulu Türkülerin söylentisiyle, ahengiyle alanı dolduran Yörük Türkmenler piknik havasında Yörük Türkmen şenliğine Mutlumca, sevinçle katıldılar.

 

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, “Yılanlı yaylasında 7’ncisini düzenlediğimiz Yörük Türkmen Şenliğine, Türk dünyasından ve 41 ilimizden katılımlar olduğunu söyledi.

Yurt dışından Kerkük Irak’tan,

Kırım Tatarları, Azerbaycan’dan konuklarımız var.

Çok güzel kucaklaşma ve kaynaşmalar olmuştur.

Bu şenlik ileri yıllarda daha kapsamlı olarak yapılacaktır hepimize kutlu olsun söyledi.

 

Türkmen Yörük Şenliğine Türk Boyları Federasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca, Toroslar Yöresi Türkmenleri Konfederasyonu, Antalya Serik Dünya Türkmenler Birliği Federasyonu, Bursa Ertuğrul Gazi Türkmen Federasyonu, Irak Türklerinden TÜRKMEN SAD Derneği, Kırım Tatarları, Azerbaycan Türkmenleri katılmıştır söyledi.

 Muğla Yörük Türkmen Şenliğine katılımın yüksek olması Yörük giyim kuşam malzemeleri satışını da arttırdı.

Alana kurulan stantlarda Yörük giysileri, körüklü çizme, 8 köşe şapka ve poşu satışı yapılmıştır, vatandaşlar şenlik alanına getirdikleri mangal ile mutlu, sevinçli, neşeli anlar yaşamışlardır.

 Şenliğe katılan Yörük Türkmen dernekleri halk oyunları ekipleri alanda yöre oyunlarını sergilerken, Muğla’nın Milas ilçesi Dibekdere köyü eski muhtarı ve Zurnacı ustası Dursun Girgin tarafından zurna resitali büyük alkışla karşılanmıştır

 "Yörük ve Türkmen kültürünün yaşatılması ve görenek, geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılması çok önem taşmıştır Türkmen Yörükler

Kültürlerini yansıtarak, toplumsal bir olgu ve kültür olarak farklı bir hayat tarzı oluşturmuştur.

Yörüklük, milli bünyemizde ve milli kültürümüzde önemli bir yer almaktadır.

 Derneklerimiz Yörük ve Türkmenlerin yüzyıllardır yoğun yaşadığı ilindeki ve çevresindeki kırsal bölgenin sosyal ve kültürel gelişmesine öncülük etmeyi hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur."

 Bu yılki şenliğe katılımın önceki yıllar gibi çok yoğun olarak, Yılanlı Dağı`nda yapılmıştır 7. Yörük Türkmen Şenliği`nde yerel ve ulusal sanatçıların konserlerinin yanı sıra halk oyunları, davul zurna ve ince saz gösterileri sargılanmıştır

 Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından 1 Haziran 2014 tarihinde saat : 9 yapılan 7. Yörük Türkmen Şenliğinin  Yağmurun yağmasına karşı çok güzel, heyecanlı, güzel geçmiştir.


 
 ARTUKLU  HABER AJANSI-MUĞLA

38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10668,54%-0,11
  • DOLAR

    33,00% 0,38
  • EURO

    35,32% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2455,11% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3987,57% 0,00