MUHALLEMİ ARAPLARINDAN 2.ARAPÇA SÖZLÜK ÇALIŞTAYI

Merkezi, Mardin ili Midyat ilçesinde bulunan,Muhallemi Arapları yardımlaşma ve Kültür Derneği(MAYDER)öncülüğünde ??Muhallemi Arapları 2.sözlük Çalıştayı??düzenlenecek.

Mardin 2.02.2016 09:09:31 0
MUHALLEMİ ARAPLARINDAN 2.ARAPÇA SÖZLÜK ÇALIŞTAYI

Merkezi, Mardin ili Midyat ilçesinde bulunan,Muhallemi Arapları yardımlaşma ve Kültür Derneği(MAYDER)öncülüğünde ‘’Muhallemi Arapları 2.sözlük Çalıştayı’’düzenlenecek.

Mardin ve Midyat çevresinde yaşayan Muhallemi Arapları büyük bir çalışmayı hayata geçiriyor. Yüzyıllardır Sözlü Edebiyat ile kültürünü yaşatan Muhallemiler yazılı bir eser olarak kendi Lehçelerine ait bir sözlük yazım çalışmasına karar verdiler.

Sözlüğün yazılı hale getirilmesi gayesiyle Muhallem Köylerinden temsilcilerin katılacağı, Muhallemi Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneğinin katkıları ile Midyat İlim Yayma Cemiyeti binasında Perşembe günü 19.00’da bir toplantı gerçekleştirilecek.

Muhallemi Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği (MAY-DER) çalıştay ile ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

Günümüzde %70’ler civarında konuşulan dilimizi bekleyen tehlikelerden biri de yeni yetişen nesilde  %25’lere düşecek olmasıdır. Bunun somut delili ise geçen yıl araştırmacı yazar Davut ORHAN’ın yaptığı olduğu ankettir.

Bundan da daha vahim olanı bir kuşak sonrasında dilimizi anlama ve konuşma oranının       %5 ila %10 arasına düşme olmasıdır. Buda Muhallemicenin sonudur.

Uluslararası Dil bilimciler her yıl onlarca lehçenin kaybolduğunu ve böyle giderse resmi diller haricinde bütün lokal düzeyde konuşulan Dil ve Lehçelerin yeryüzünden silineceği gerçeğidir.

Üzülerek söylüyoruz ki bu lehçelerden biride Muhallemicedir.

Bu mevzuda hepimize büyük görevler düşmektedir. Dil konuşuldukça sulanan ağaç gibidir.

Geçmişte Ecdadımız Tarihine, Kültürüne ve Diline sahip çıkmıştı, günümüzde ne yazık ki baba neslimiz ise hayatın getirmiş olduğu sorumluluklardan Dil ve Kültürümüzle ilgili bağı koparma seviyesine getirmiştir. Bize umut kaynağı olan Muhallem gençleri başta sosyal medya olmak üzere birçok alanda kendilerince çalışmalar yürütmektedir.

Tüm çalışmalar takdire şayandır ancak bu çalışmalar içerisinde bilgi kirliliğine ve konu dağınıklığına sebebiyet vermektedir. Organizasyon ve ekip çalışması olmadan yapılan çalışmalar kalıcılığını ve güvenirliğini yitirmektedir.

Muhallemi Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği olarak Derneğimizi İnsanlarımız için bir bilgi merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de bölge insanımızla beraber kültürel ve akademik her çalışmanın yanında duracağımızı gururla Muhallemi Araplarına duyuruyoruz''Denildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


31.6° / 19.8°
  • BIST 100

    10920,06%0,19
  • DOLAR

    32,20% 0,07
  • EURO

    35,03% 0,54
  • GRAM ALTIN

    2452,72% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3936,13% -1,58