Muhallemi Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği 2. Sözlük Çalıştay Sonuç Açıklaması

Ülkemiz de ve Bölgemiz de önemli bir yere sahip olan ve yoğunlukla Midyat ve Mardin de yaşayan haklımızın Sözlü Edebiyatının temelini oluşturan Lehçemizin yazılı hale getirilmesi amacıyla Midyat da gerçekleşen çalıştayımızın sonucunu tüm kamuoyuyla paylaş

Mardin 5.02.2016 20:42:59 0
Muhallemi Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği 2. Sözlük Çalıştay Sonuç Açıklaması

Ülkemiz de ve Bölgemiz de önemli bir yere sahip olan ve yoğunlukla Midyat ve Mardin de yaşayan haklımızın Sözlü Edebiyatının temelini oluşturan Lehçemizin yazılı hale getirilmesi amacıyla Midyat da gerçekleşen çalıştayımızın sonucunu tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz.

04.02.2016 tarihinde Dilimizin muhafaza edilebilirliğini görüştüğümüz çalıştayda, Dilimizin koruyucusu olarak karşımıza ilk çıkan adresin dedelerimiz olduğunu herkes tarafından bilinmesi gerekmektedir.

Masa başında yapılan tüm çalışmaların dilimizi kurtarmayacağı asıl başarının halk ile yapılan somut çalışmalara dayandırılması gerektiği vurgulandı.

Bu amaçla tüm Arap Muhallem beldelerinin büyükleri ile görüşmelere ağırlık verileceği ve onlardan maksimum düzeyde istifade edilmesi gerektiği vurgulandı.

 

Yapılacak sözlüğün kapsamında mümkün mertebe Mardin, Midyat, Ömerli, Savur, Gercüş ve benzeri Arapça konuşan tüm yerleşkelerden kelimeler yer alacaktır.

Sözlük Arap harflerinin yanı sıra Türkçe anlamı ve Latince telaffuzu da yer almasına karar verildi.

Sözlük şuan itibari ile % 70 tamamlanmıştır. Basımı ise İnşallah 3 ay sonra gerçekleşecektir.

Dil bilimcilerin istifade edebileceği bu sözlük ile Lehçemiz akademik alanda daha fazla gelişeceği kanısı içerisindeyiz.

Her dil bir ulustur anlayışından ülkemizin zenginliklerinden olan Mardin ve çevresindeki Arapçamız bu çalışmayla Dilimizin hak ettiği yeri bulacağından hiç bir şüphe duyulmamaktadır. Genç neslimize büyük ve önemli bir hazine bırakmanın gururunu yaşamaktayız.

 

MAY-DER SÖZCÜSÜ

AYDIN SAĞLAM


20.2° / 9.7°
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24