"Muhammet Emin Resulzade ve Bütöv Azerbaycan" Konferansı

Muhammet Emin Resulzade ve Bütöv Azerbaycan, 24 yanvar 2015 tarihinde Bütöv Azerbaycan Ocakları'nın (BAO) organizasyonluğu ile "Muhammet Emin Resulzade ve Bütöv Azerbaycan" konulu konferans düzenlendi.

Gündem 26.01.2015 11:33:48 0

Muhammet Emin Resulzade ve Bütöv Azerbaycan, 24 yanvar 2015 tarihinde Bütöv Azerbaycan Ocakları’nın (BAO) organizasyonluğu ile "Muhammet Emin Resulzade ve Bütöv Azerbaycan" konulu konferans düzenlendi. 

 Azerbaycan Devlet Marşı okunduktan sonra katılımcılar 20 Ocak Şehitlerinin hatırası için saygı duruşuna durdular.
BAO Başkanı Zahir Alisoy açılış konuşması yaparak Azerbaycan’ın mevcut ulusal sorunlarından konuştu. 
Konuşma yapan M. E. Resulzade mirasının araşdırıcısı, BAO Merkezi Konseyi üyesi Faik Alekperova: "Her vatandaş yaşadığı memleketin dilini, kültürünü sevmelidir. Azerbaycan Cumhuriyeti`nin kurulması millete yeniden can verdi. Doğrudur o dönemde Kaçarlar devleti de Türk devleti idi, XIX yüzyılın başlarındaki savaşlar da Rus-İran yok, Rus-Kaçar savaşları idi. Kaçarlar bu savaşlarda mağlup olmuştu ve cumhuriyet kurulan dönemde türklukden hayli uzaklaşmıştı. Cumhuriyete Azerbaycan adı verilmekle aslında Güney ve Kuzey Azerbaycan düşüncede bütövleştirildi. Belki de bugün efsane gibi görünüyor, ama Bütöv Azerbaycan mutlaka kurulacak." dedi.
Araştırmacı, BAO Merkezi Konseyi üyesi Yasemen Karakoyunlu Resulzade’nin mücadele yolundan konuştu: "Resulzade`nin siyasi faaliyetleri 1902 yılında Müslüman Gençler Teşkilatı’nı kurması ile başlıyor. Sonra o meşrutiyet hareketinde aktif yer alıyor. Bu harekat İran`ın bütünlüğünü korumakla bir yenileşme, konstitutsiyon monarşi hareketi idi. Resuzade Türkiye`ye gittikten sonra türkçü ideyalarla çıkış yapmay başlamıştır. Burada Ş. C. Efgani’nin eserlerinin ona büyük etkisi olmuştur. O, hem Çarlık Rusyası`na, hem faşizme, hem komünizme, hem de liberalizme karşı savaşmıştır. O, bugün de bizim için çok önemli olan solidarizm fikrini ileri sürmüştür ".
Vatandaş Hemreyliği Partisi Başkanı Sabir Rüstemhanlı Karabağ savaşından sonra medyada milli değerlerimize, tarihi şahsiyetlerimize karşı savaş ilan edildiğinin altını çizdi: "1918 yılında Azerbaycan sözü ile vatan bütövleştirildi. Azerbaycan tarihinde 5 dahi varsa biri M. E. Resulzade, biri varsa o da Resulzade’dir. Bu gün ulusal cumhuriyetlerin Rus İmparatorluğu`ndan ayrılmış olmasının da, Rusya Federasyonu bünyesinde Türk Cumhuriyetlerin olmasının da müsebbibi Resulzade’dir".
Müsavat Partisi Başkanı Arif Hacılı konuşmasında kaydetti ki, Bütöv Azerbaycan düşüncesi romantik arzu olarak değil, gerçek ulusal fikir olarak tebliğ edilmelidir. "Cumhuriyet kurulduktan sadece bir yıl önce de cumhuriyet kurulmasına inanmıyorlardı. Bugün Azerbaycan topraklarının sadece 10 faizinde devlet kurulup, halkımızın sadece 1/6-i bu devlette yaşıyor. M. E. Resulzade, hem Müsavat Partisinin, hem de milli ideolojimiz olan müsavatcılığın kurucusudur. Başka ideoloji aramak gerekmez".
Daha sonra BAO Merkezi Konseyi üyesi Aydın Madetoğlu, Milli Görüş Hareketi Lideri Şahriyar Mecidzade, M. E. Resulzade’nin torunu Reis Resulzade, BAO Merkez Konseyi üyeleri Rıfat Muradlı, Dilaver Azimli, Paşa Oğuz vb. konu il ilgili fikir ve görüşlerini paylaştılar.

Eldeniz ABBASLI


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40