MUSTAFA BALBAY`IN TAHLİYESİ İÇİN GÜN İŞIĞI DOĞDU

Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk tartışmalarına son noktayı koydu. Yüksek Mahkeme, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın uzun tutuklulukla ilgili yaptığı bireysel başvuruda, haklarının ihlal edildiğine hük

Gündem 5.12.2013 00:58:11 0
MUSTAFA BALBAY`IN TAHLİYESİ  İÇİN GÜN İŞIĞI DOĞDU

Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk tartışmalarına son noktayı koydu. Yüksek Mahkeme, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın uzun tutuklulukla ilgili yaptığı bireysel başvuruda, haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, hak ihlali nedeniyle Balbay’a 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

Ergenekon Davası kapsamında yargılanan ve 34 yıl hapis cezasına mahkum olan CHP İzmir Milletvekili Balbay ve 12 yıl 6 ay hapis cezası alan CHP Zonguldak Milletvekili Haberal’ın “uzun tutukluluk ve adil yargılanmaya” ilişkin bireysel başvuruları karara bağlandı. 2 milletvekilinin hak ihlaline ilişkin yaptıkları başvurularını değerlendiren Anayasa Mahkemesi, haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme’nin 1. Bölümü’nün bugün yaptığı toplantıda Balbay ve Haberal’ın başvuruları incelendi. Mahkeme, Haberal’ın adil yargılanma hakkının ve ifade hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin itirazını “başvuru yollarının tüketilmemiş olması” nedeniyle “kabul edilemez olduğuna” hükmetti. Balbay’ın seçilme hakkının ihlal edildiğinin ve tutukluluğun makul süreyi aştığı itirazını ise kabul edilebilir olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, uzun tutukluluğu Anayasa’nın 67. maddesinin birinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin yedinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi. Balbay’ın seçilme hakkının da ihlal edildiğini açıklayan Mahkeme, CHP Milletvekiline 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Yüksek Mahkeme Balbay’a yapılacak tazminat ödemesinin kararın tebliğini takiben Maliye Hazinesi’nden ödenmesine karar verdi.


Haberal’ın itirazlarını da değerlendiren Yüksek Mahkeme, tutuklamayı haklı gösterecek kuvvetli suç şüphesi ve nedeni bulunmadığı halde tutuklanma itirazını “açıkça dayanaktan yoksun” bularak kabul edilemez olduğuna hükmetti. Haberal’ın tutukluluğun makul süreyi aştığına karar veren Anayasa Mahkemesi CHP milletvekilinin seçilme hakkının ihlal edildiğine yönelik itirazını haklı buldu. Yüksek Mahkeme Haberal’ın tutukluluğa itirazının etkin bir biçimde incelenmediğine yönelik itirazı da değerlendirdi. Haberal’ın tutukluluğa itirazının duruşmalı olarak incelenmediğine yönelik itirazında hak ihlali olmadığına karar veren Yüksek Mahkeme, Ergenekon davasının yargılamasına devam ederken Cumhuriyet Savcısının yazılı mütalaasının Haberal’a verilmemesini ise hak ihlali olarak değerlendirdi.
Yüksek Mahkeme, her iki milletvekilinin vekalet ve harç ücretlerinin Maliye Hazinesi’nden ödenmesine de hükmetti


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82