Mustafa Kemal Paşa’dan İngiliz Albay’a tokat gibi yanıt
Mondros Ateşkes Antlaşmasının ardından İngilizlerin özenle takip ettiği ilk konu Osmanlı ordusunun terhis edilmesi ve silahlarının toplanmasıydı.
Doğu bölgesinde silah toplama konusuna Alfred Frederick Rawlinson komutasındaki bir İngiliz karargâh birliği nezaret ediyordu. Toplanan silahları Ermenilere verme çabasındaki Rawlinson, Osmanlı subaylarını demoralize ederek bölgede tahakküm kurmaya çalışmaktaydı.
Rawlinson, Erzurum kongresinin toplanmasına izin vermeyeceğini söyleyince, Erzurum’a gelmiş olan Mustafa Kemal Paşa ile aralarında müthiş bir tartışma yaşanacaktı.
9 Temmuz 1919’daki bu görüşmede bulunan Mazhar Müfit, o gün yaşanan hararetli tartışmayı şöyle anlatıyor:
Havadan sudan sohbetin ardından Rawlinson Mustafa Kemal Paşa’ya:
-Hükümetim, bu kongrenin toplanmasına müsaade edemez der.
Mustafa Kemal’in cevabı çok sert olur: Hükümetinizden ya da sizden müsaade istemedik ki, böyle bir müsaadenin verilip verilemeyeceği bahis mevzuu olsun!
İngiliz tek kelime edemez, yüzü sapsarı, çekip gider… Kongreye müdahaleyi aklına bile getiremez.
8 ay sonra…
İngilizlerin İstanbul'u resmen işgali ve yüksek rütbeli Türk subaylarını tutuklayarak Malta'ya sürmeleri üzerine, Mustafa Kemal, Anadolu'da görevli işgalci ülke askerlerinin tutuklanıp, hapsedilmesini emreder. Albay Alfred Rawlinson da bu subaylar arasındadır.
Ağabeyi üst düzey bir subay olduğu için, Rawlinson’un böyle fütursuzca tutuklanması İngiliz hükümetini çok zorda bırakmıştır.
İstihbaratçı Albay Rawlinson’un Malta sürgünlerinin esaretten kurtarılmasında önemli rol oynadığını yine tarihi belgelerden takip ediyoruz.
ARTUKLU HABER AJANSI