NAKİTE ULAŞIM SIKINTISI PİYASALARI ZORLUYOR

MİMDER Başkanı Hamza Can, Temmuz ayında yapılandırma taksitlerinin ödenmesi, motorlu taşıtlar vergileri ve krediye ulaşımının zorlaşması sebebiyle firmaların, KOBİ’lerin ödemelerinde sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Ekonomi 9.08.2023 20:20:00 0
NAKİTE ULAŞIM SIKINTISI PİYASALARI ZORLUYOR

Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, Temmuz ayında yapılandırma taksitlerinin ödenmesi, motorlu taşıtlar vergileri ve krediye ulaşımının zorlaşması sebebiyle firmaların, KOBİ’lerin ödemelerinde sıkıntılar yaşadığını söyledi.

YÜKSELEN FİYATLAR GERİLEMİYOR

Reel faiz, negatif faiz tartışmalarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini, hem işletmelerin hem de vatandaşlarının krediye ulaşımının imkânsız hale geldiğini ifade eden MİMDER Başkanı Hamza Can, “Faiz tartışmalarının bir an önce bitmesi gerekiyor. Bütün bunların üzerine petrol fiyatlarında meydana gelen artış ve azalışlar tüketici fiyatlarını artırmaktadır. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın yükselen tüketici fiyatları üzerindeki etkisi, petrol fiyatlarındaki azalışların gösterdiği dönemde aynı etkiyi göstermemektedir. Yani akaryakıt ve döviz kurlarındaki yükselme ile ortaya çıkan malzeme fiyatları yükselişte gösterdiği hızı, inişte göstermiyor. Yükselen fiyatlar kalıcı hale geliyor, son kullanıcı tüketici büyük zarar görüyor” diye konuştu.

NAKİTLER VERGİ ÖDEMELERİNE GİDİYOR

Konut fiyatlarının maliyetler sebebiyle geldiği seviye itibariyle kredisiz alımının zorlaştığının altını çizen Ankara Ticaret Odası Başkanı Hamza Can, finansmana erişimin çok zor olduğu bir dönemde; iki vergi yapılandırma taksiti üst üste geldi. Ayrıca motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri var. Piyasadaki kısıtlı nakitte vergi ödemelerine gidecek. Bu durum tüm reel sektörleri etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkilemektedir” dedi.

BİRİKİMLER ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİDİR

Piyasaların daralmasının, alım satımların düşmesinin üretimi düşüreceğini nihayetinde vergiyi konu olan ticaretin daralacağını belirten Hamza Can, “Vergileri artırmak, piyasadaki parayı çekmek kısa vadede enflasyonu önlemeye yönelik bir tedbir olarak gözükse de toplanan vergi azaltacaktır. Üretimin düşmesi de işsizliğe sebep olacaktır. Bizim istediğimiz vergi oranlarının düşürülmesi ve reel sektörün krediye ulaşımının kolaylaştırılmasıdır. Vatandaşın ve yatırımcıların ödediği ve ödeyeceği kredi faizi de düşük olmalıdır. İnsanlar da birikimlerini, yatırımlarını üretime yönlendirebilmelidir” şeklinde konuştu.

SEÇİM EKONOMİSİ UYGULANMASI

Enflasyondaki yükselişe de işaret eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, "Böyle bir ortamda tüketicinin satın alma gücü azalır. Yatırım yapanlar yaptıkların işin karşılığını alamazlar. İşsizlik ciddi bir sıkıntı olarak toplumun başına bela olur. Gelir dağılımında dengesizlik artar ve nihayetinde enflasyonist ortam istikrarsızlığa sebep olur. Önümüzdeki yıl yerel seçimler var. Süre süratle daralıyor. Bizim isteğimiz seçim ekonomisi uygulanmasın. Uygulanan seçim ekonomisinin olumsuzluklarını hep birlikte yaşıyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

  

 


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19