2018 Yılı Başlarında Ehliyet ve Pasaport Nüfus Müdürlüklerine devrediliyor.Ancak Personel yetersizliği çalışma koşullarının ağırlaşması,Yetersiz Ücret ve benzeri sorunlarla karşı karşıya gelecek olan Nüfus çalışanları endişeli bekleyiş içerisine girdi.
2018 Yılı Başlarında Ehliyet ve Pasaport Nüfus Müdürlüklerine devrediliyor.Ancak Personel yetersizliği çalışma koşullarının ağırlaşması,Yetersiz Ücret ve benzeri sorunlarla karşı karşıya gelecek olan Nüfus çalışanları endişeli bekleyiş içerisine girdi.
Yurt genelinde kadro eksikliği,yetersiz alt yapı,Yetersiz Güvenlik ve Halkın yoğun baskısından bunalan Nüfus çalışanları sorunlarını duyurmak amacıyla,Ankara'da çeşitli Temaslarda bulunmakve sorunlarını Kamuoyu ile paylaşmak üzere e-NÜFUS SEN sendikası Genel Başkanı Ali KART , Genel Başkan Yardımcısı Semih ÜNAL, Genel Başkan Yard. Ali ÇETiNKAYA’dan oluşan heyet Nüfus Çalışanlarının Taleplerini İletmek üzere Mecliste Ak Parti Gurup Başkan Vekili Bülent TURAN ve İçişleri Komisyonu Üyesi Mhp Milletvekili Mehmet ERDOĞAN ‘ ile görüşmeler gerçekleştirdi.
e-NÜFUS SEN'den yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
'' Mecliste 37 madde halinde Nüfus Hizmetleri Kanunu Görüşülüyor, Nüfus çalışanlarının görüş ve önerileri dikkate alınmasını istiyoruz :
Türkiye genelinde 2017 yılı itibari ile Yeni kimlik dağıtımı işlemlerinin başlamasından sonra Nüfus Müdürlüklerinde görev alan personelimiz, hat safhaya çıkan iş yoğunluğu ile baş başa kalarak , sıkıntılı bir çalışma ortamında hizmet vermektedir.
Genel Müdürlüğümüzün 3 yıl içinde yeni kimlik dağıtımı bitirilme planı gerçekleşmesi imkansız hale gelmiştir. Bir yıl içinde ortalama 12 Milyon kimlik dağıtım işlemi gerçekleşecek, bu ise planlandığı gibi değil, tam aksine bu yoğunluğun 2024 yılına kadar devam edeceğini ortaya koymaktadır.
Bunun yanında her yıl Haziran, Temmuz , Ağustos aylarında yeni okul kaydı işlemlerinin başlaması ile öğrenci velileri adrese dayalı kayıt işlemi içim Nüfus Müdürlüklerine akın etmekte,
Yabancı vatandaşların, göç idaresinden kimlik alıp, adres kayıt işlemi için Nüfus Müdürlüklerine gelmekte ve işlemler daha da yoğunlaşırken tercüman problemi yaşamamıza sebep olmaktadır.
Bu işlemlerin yanında asli görevlerimiz doğum ,ölüm evlenme, boşanma, idari düzeltme, adres kaydı ,işlemlerin kütüklere yazılması vb. birçok işlemimiz ile 80 milyon vatandaşımıza sadece 8500 civarı personel ile hizmet vermekteyiz ve son alımı devam eden 1545 sözleşmeli personel ile mevcut kadromuza ulaşacağız.
Tüm bu işlemlerin vatandaşa sunulması sırasında personel yetersizliği, kurum fiziki şartlarının kötü olması , hizmet verilmesi için kurulan cihazların her gün arıza vermesi ve tamirinin çok geç hatta yapılamaması ile karşı karşıyayız. Hizmet kalitesini düşüren bu-
eksikler vatandaşımızın her geçen gün şikayetlerin artmasına ve Nüfus Müdürlüklerinde vatandaş yoğunluğuna sebep olmaktadır.
Yoğunluğa yoğunluk katacak yeni işlemler sırada ve üzerimize gelmektedir.
2018 yılı başı itibari ile pasaport ve sürücü belgesi işlemleri Madde 36 ,Yazım ve imla hatası ,binlerce düzeltme işlemi (madde 9, madde 21 ve 26) üzerimize yükleyecek olup,
Sendika olarak üzerimizdeki yüklerin alınması adına önerilerimiz:
1– Madde 36’ ya atıf yapılarak 5500 yeni personel atanması,
2–Madde 13’e atıf yapılarak (Boş konuta) Adres kayıt işlemlerinin e-devlet üzerinden
e-devlet şifresi ile yapılabilmesi yada adres işlemlerinin ayrı bir kurumsal yapıya dönüştürülmesi
3–Madde 14’e atıf yapılarak, Yabancı ve göçle gelen yabancı vatandaşlarımızın adres kayıt işlemlerini göç idaresi tarafından yapılması.
4– Madde 2 ye atıf yapılması; Dijital arşiv kaydına geçilmesi ile her gün kütük defterine kayıt yapma işlemine son verilmesi .
5-Yıpranma hakkı ,uzman kadro dönüştürülmesi ve rotasyon iş verimini artıracaktır.
6-Güvenlik sorunu : Pasaport işlemleri sırasında Emniyet Müdürlüğü personeli terör ve daha bir çok suçluya karşı kendilerini kolluk gücü ile korurken Nüfus Müdürlüğü personelinin can güvenliği başlı başına değerlendirilmesi gereken bir sorundur.
7-Kaymakamlık binası dışında hizmet veren Nüfus Müdürlüklerine güvenlik kadrosu tahsis edilmesi.
8-Sürücü belgesi ve pasaport devrediliyor ise bu işlemlerden alınan vakıf katkı ücretinin Nüfus vakfı tekrar canlandırılarak nüfus müdürlüklerinin yararlanacağı şekilde aktif edilmesi.
9-Toplu sözleşme metninde geçen Nüfus çalışanlarının fazla çalışma saat ücretinin,
3 katını aşmamak ifadesi yerine, 5 katını aşmamak şeklinde düzeltilmesi.
10–Madde 36 ya atıf yapılarak erteleme, Yeni kimlik dağıtım işleminin 2024 yılını bulacağı düşünüldüğünde Pasaport ve ehliyet işlemlerinin Nüfus Müdürlüklerine devri işlemi pilot bölge uygulaması yapılması yaşanılacak problem ve sıkıntıların görülmesini sağlar, bu
işlemlerin belirlenmesi ve alt yapının tamamlanma sürecinde ,pasaport ve sürücü belgesi devir işleminin 2 yıl ertelenmesinin sistem açısından doğru olacağını düşünüyoruz.
İşlemlerin tek elden yapılması ile vatandaş memnuniyeti düşünülüyor ise bunun sağlanabilmesi için sağlam bir alt yapı ve yeterli personel sayısına ihtiyaç vardır. Tüm işlem yoğunluklarını giderilmeden ve yeni personel takviyesi yapmadan eklenecek yükleri vatandaşın işleme ulaşma kolaylığından öte, uzayan kuyruklar ve saatlerce beklenen işlem süreleri ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz bir sorun haline gelecektir.
Bu değerlendirmelerimizin Milletvekillerimiz tarafından dikkate alınmasını umuyor ve buna yönelik adımlar atılmasını hususunda binlerce Nüfus çalışanının güzel haberler beklediğini bilinmesini istiyorum. Bu önerileri dikkate alınmadığında maalesef 2018 yılı başı itibari ile zaten çok yoğun olan Nüfus Müdürlüklerinde ki kavga ve kargaşaya hep birlikte şahit oluruz ,''Denildi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA