Tarih: 27.08.2020 16:22

NUSAYBİN BELEDİYESİ, KOVİD-19 HASTALARI İÇİN PLAZMA İLETİŞİM HATTI KURDU.

Facebook Twitter Linked-in

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının plazma ihtiyacı için Nusaybin Belediyesi İletişim ve WhatsApp hattı kurdu.

Son günlerde Kovid-19 hastalığına yakalanan vatandaşların plazma ihtiyacı olması nedeniyle Belediye kan vermek isteyen ve kan ihtiyacı olan vatandaşlar için köprü görevi yapacak bir adım attı.

'Var mısın bir can yaşatmaya' sloganıyla yapılan çalışmada, Kovid-19 hastalığını geçirip iyileşen ve plazma tedavisi için kan vermek isteyen vatandaşlar ile kan ihtiyacı olan vatandaşların Nusaybin Belediyesi tarafından belirlenen 0531 734 64 34 numaralı telefonla irtibata geçerek kayıt oluşturmaları gerektiği bildirildi.

Nusaybin Belediyesine bağlı Sağlık Birimi tarafından kayıt sonrası plazma tedavisi için kan vermek isteyen ve kan ihtiyacı olan hastaların iletişimi sağlanacağı ifade edildi.

İmmün Plazma tedavisi nedir?
COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.


Plazma bağışının, bağışçı için riski var mı?


Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir.


COVID-19 tanısı konulan hastalar için kimler plazma bağışında bulunabilir?
Ulusal mevzuata göre tam kan bağışı şartlarını ve COVID-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi gerekliliklerini sağlayan bağışçılar, 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar,Erkek ya da gebe kalmamış (düşük ve kürtaj dahil) kadın bağışçılar, Daha önce kendilerine kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar, COVID-19 hastalığına yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler,Bağışçı adayının COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır 

Bununla birlikte;
   - Klinik olarak (Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulguları gibi) iyileşmenin üzerinden en az 14 gün geçmiş olması, VE
   - Boğaz ve burun bölgesi dediğimiz nazofarenks sürüntü örneklerinden çalışılmış en az 2 adet PCR test sonucu negatifliğinin (testlerden birisi son 48 saat içerisinde yapılmış olmalı) olması gerekmektedir.


   - Klinik iyileşmenin üzerinden 28 gün geçti ise test negatifliği şartı aranmaz.


Bağışçı adaylarının hastalık dönemine ait kayıtları eksiksiz, takip edilebilir ve dökümante olmalıdır.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/NUSAYBİN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —