Nusaybin`de ilk defa yapılan Hasat Şenliği`yle biçer-döverler tarlaya girdi.
Nusaybin`de ilk defa yapılan Hasat Şenliği`yle biçer-döverler tarlaya girdi. Nusaybin Kaymakamı Abdulhalim CAN, biçer-döver operatörüyle birlikte ilk buğday mahsulünü topladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Nusaybin İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen Hasat Şenliği Eskiyol köyünde yapıldı. Hasat Şenliğine Nusaybin Kaymakamı Abdulhalim CAN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Cemal Tarı, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Şirin İMRAK,Şube Müdürleri,Nusaybin ilçe Müdürü,Sivil Toplum Örgütleri,Teknik Persseller ve Çiftçiler katıldı
Hasat Şenliği`nin açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Şirin Aydın KAYA, şenliği düzenleme amaçlarının, üreticilerle bir araya gelmek, çiftçilere destek olmak, üreticilerin emeğini, öz verisini bir kez daha gözler önüne sermek ve her zaman yanlarında olduklarını göstermek olduğunu ifade etti.
Kaya, Nusaybin`de sisteme kayıtlı 230 bin dekar, kayıtsız 120 bin dekar olmak üzere toplamda 350 bin dekar hububat ekimi yapıldığını belirterek, "Hububat dışında kimyon, çemen otu bitkisi, çörek otu, yer fıstığı gibi farklı ürün desenlerinde de deneme amaçlı ekiliyor. Bu yıl ilk defa Yonca bitkisi ekimi yapılmış ve ilk hasadı gerçekleşmiştir. İlçe Müdürlüğü olarak bakanlığımızın desteklediği yaklaşık 2 bin 200 çiftçimize desteklemelerin en doğru ve en düzgün şekilde yapılması için çalışıyoruz. Umuyorum gelecek senelerde sadece hububatta değil meyvecilikte ve sebzecilikte de hasat şenlikleri düzenleriz" şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Cemal TARI; Hızla artan ülke nüfusumuzun beslenmesinde buğday hasadı ile elde edilen ürünün büyük önemi vardır. Buğday ürününden elde edilen un, bulgur, makarna, nişasta insan beslenmesinde; buğday bitkisinin sapları ise kâğıt-karton sanayinde ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Bu nedenle gerek Dünya` da ve gerekse ülkemizde özellikle buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda gerek ekmek fiyatları veya gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatları yükselerek doğrudan herkesi etkilemektedir. Bu nedenle her ülke için buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarında yeterince buğday ürünü bulundurmak stratejik bir önem arz etmektedir.
Mardin bu anlamda gerek üretim gerekse de hasat konusunda gerekli hassasiyeti göstermektedir. İlçemizde ilk defa düzenlenmiş olan bu şenliğin herkese hayırlı olmasını dilerim dedi.
İlçe Kaymakamı Abdulhalim CAN da; hasat mevsiminin çiftçiye hayırlı olması temennisinde bulundu. Konuşmalardan sonra biçer-döverler buğday biçimi için tarlaya girdi. Kaymakam Can, Biçer operatörüyle birlikte buğday biçti.