”OBA Makarna isimli ürünün tanıtımı için hazırlatılan 45 saniyelik reklam filmi yayınlanmaya başlamıştır. Medyada yer alan haberlere göre, 45 saniyelik reklâm filminde görünmesi karşılığında, bir evlilik programı sunucusu olan Esra Erol’a üç milyon lira ücret ödenmiştir.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), ekonomide serbestlikten ve tam rekabetten yana olup serbest girişimi desteklemektedir. Ancak bir makarnanın tanıtımı için hazırlatılan reklâm filmi için bir kimseye üç milyon lira ücret ödenmesi, ülke gerçeklerinden uzak, sosyal adalet ve paylaşım duygusunu zedeleyecek boyutta bir yaklaşımdır.

Firmaların ürünlerinin satışını arttırmak için reklam ve tanıtım çalışmaları yapılması, rekabetin ve ekonominin doğası gereği ve tüketici yararınadır. Firma ve ürünün toplumda yaygınlaşması ve kabullenilmesi için reklam çalışmalarının yanında, sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirilmektedir.

Sosyal sorumluluk;, firmaların çalışma yaptıkları alanda, ortamı koruma ve geliştirme konusundaki yükümlülüklerini kapsamaktadır. Doğal çevreyi koruma, tüketicilere kaliteli ve güvenli ürünler sunma, çalışan haklarını tanıma, toplumun refah seviyesi ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlayacak eğitim, sağlık ve sanat etkinliklerini desteklemek, günümüzde çok sayıda firma tarafından gerçekleştirilen ve ekonomiye ilişkin genel kabul içinde yer alan sosyal sorumluluk uygulamalarıdır.

Elbette bir firmanın parasını nereye harcayacağına ilişkin tercihlerine karışmak kimsenin hakkı değildir. Ancak firmanın tercihlerini sorgulamak ve firma ve ürünleri için satın alma kararını vermek de, tüketicinin en doğal hakkıdır.

Bu nedenle ülkemizdeki gelir paylaşımı adaletsizliğini, sosyal gerçekliğini göz ardı eden, 45 saniye için verilen üç milyon lira ile yayınlanacak bir reklam filmi yerine bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirme tercihinde bulunmayan OBA Makarnacılık San. ve Tic. AŞ. ve bu firmanın ürettiği OBA Makarna markalı ürünleri ve üç milyon lira ücretin muhatabı Esra Erol ve kendisinin ATV’de yayınlanan İzdivaç isimli evlilik programını protesto ediyoruz.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF); OBA Makarnacılık San. ve Tic. AŞ. ve Esra Erol’a, tüketicinin tüketimden gelen gücünün harekete geçmesi ile satışların artması yerine pazar payının azalacağı uyarısını yapmaktadır.”denildi

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI