ÖDEM BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR!

Vücutta oluşan ödemin en önemli nedeninin tüketilen su ve tuz miktarı olduğunu ifade eden Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aybige Pilancı, zaman zaman vücutta oluşan şişkinliklerin ciddi sağlık sorunlarının da habercisi ol

Sağlık 19.12.2016 08:52:01 0
ÖDEM BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR!

Vücutta oluşan ödemin en önemli nedeninin tüketilen su ve tuz miktarı olduğunu ifade eden Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aybige Pilancı, zaman zaman vücutta oluşan şişkinliklerin ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabileceği uyarısı yaptı.

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aybige Pilancı, vücutta özellikle yumuşak dokuların olduğu bölgelerde, damar içi sıvının damar dışına sızması ile oluşan ödem hakkında bilgi verdi, olabilecek sağlık sorunları konusunda uyarılarda bulundu.

Tüketilen su ve tuz miktarının, ödem oluşmasında en önemli etkenlerden olduğunu anlatan Dr. Pilancı, ağrı kesici ilaçların ve bazı kortizon içeren ilaçların kullanımı sırasında da ödemin tetiklenebildiğini söyledi. Dr. Pilancı, özellikle kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.

HAFİFE ALMAYIN!

Vücutta oluşan ödemin beraberinde mevcut hastalığın varlığına göre halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olabildiğini anlatan Dr. Pilancı, şu bilgileri paylaştı:

“Uykusuzluk, adet dönemleri, yağlı, tuzlu, karbonhidratlı yiyecekler ve alkollü içkiler ödemi artırır. Ödem gün içinde değişim gösterir. Vücut genelde şiş ve parlaktır. Bacağın ön yüzüne el ile bastırıldığında çukurluk oluşur.”

Şikâyetlerin ortaya çıkması halinde bir iç hastalıkları uzmanına başvurarak ödemin neden kaynakladığı bulunarak tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Pilancı, “Göz çevresi, ayak bilekleri, eller ya da vücudun herhangi bir yerinde şişme ve sıvı birikimi fark edildiğinde fazla zaman kaybetmeden bir doktora danışmak çok önemlidir” dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aybige Pilancı, “Tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun.  Alkol alınmaması, hazır besin ve soslardan uzak durulması, sigara ve kafeinli içeceklerin azaltılması önemlidir. Peynir, zeytin, salamuralar, turşular, bulyonlar, şarküteri ürünleri, tuzlu bisküviler yüksek miktarda tuz içerir” bilgisini verdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00