Ülkemizde genel olarak odyometristlerin görev alması gereken servislerde maalesef çok bilinçsizce hemşirelere görev verilmekte ve asıl konu ile ilgili yetişmiş olan odyometristler ise açıkta kalıyor.İşte buna isyan eden odyometristler atanma sorunları
Ülkemizde genel olarak odyometristlerin görev alması gereken servislerde maalesef çok bilinçsizce hemşirelere görev verilmekte ve asıl konu ile ilgili yetişmiş olan odyometristler ise açıkta kalıyor.İşte buna isyan eden odyometristler atanma sorunlarına çözüm bulunmasını ve bu görevlere mutlaka işinin ehli olan odyometristlerin atanmasını istiyorlar.
Odyometri Bölümü ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanmıştır. İsterseniz ilk önce odyometri nedir ve ne iş yapar bir bakalım. Sokağa çıksanız ve rastgele insanlara odyometri nedir, odyometrist nedir diye sorsanız eminim ki çok ilginç cevaplar alacaksınızdır.
Odyometri kişinin işitsel uyarılara göstereceği tepkinin izlenmesi yoluyla, işitme tekniğinin ölçülmesi için uygulanan bir “ Psiko-fizik girişim” olarak tanımlanabilir. Odyometrist ise işitme kaybı ve denge bozukluğu hastalarının tanısı konusunda bilimsel yöntemleri bilen ve kullanabilen, işitme ve denge testlerini uygulayabilen, hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan kişidir. Ülkemizde Üniversitelerinde Odyometri Bölümü ve Geleceği Maalesef Ülkemizde YÖK’ün her özel üniversiteye odyometri bölümü açma yetkisi vermesi sonucunda her yıl binlerce mezun verilmekte ve bölüm mezunlarının iş olanaklarını giderek azaltmaktadır. Devlet kurumları tarafından çok az verilen kadrolar ve özel sektörde de yeterince iş olanağının olmaması nedeniyle bölüm mezunları işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Devlet Hastanelerinde Uygulanan Yanlış Politikalar Hastanelerin KBB servislerinin işitme ve denge bozuklukları ile ilgili rahatsızlıkları olan hastaların tanısında gerekli olduğu düşünülen, sübjektif, objektif işitme ve denge testlerinin uygulanması çok detaylı teknik bilgi istemektedir. Bu testler, konusunda teorik ve pratik eğitim almış odyometristler tarafından yapılması gerekmektedir. Doğru test doğru teşhis ve tanı demektir. Testlerin uygulanması konusunda yapılacak hatalar hastanın yanlış işitme cihazı, yanlış ilaç ve yanlış rehabilitasyon gibi problemlere yol açmaktadır.
Bu gibi sorunlar hem zaman kaybına hem de ülke ekonomisine çok büyük zararlar vermektedir. Yeni Doğan işitme taramalarının önemi ülkemizde giderek artmaktadır çünkü işitme problemi yaşayan bir bebeğin tanısı ne kadar erken konulursa rehabilitasyon süreci o kadar erken oluyor ve öğrenme becerisi de artıyor. Yaşıtların gerisinde kalan ve öğrenme problemleri yaşayan çocuklar ileride eğitim ve iş hayatında zorluklar ile karşılaşmaktadırlar. Ufak yaşlarda konulamayan tanılar yüzünden maalesef geri dönülemez sonuçlar alınmaktadır. Ülkemizde genel olarak odyometristlerin görev alması gereken servislerde maalesef çok bilinçsizce hemşirelere görev verilmektedir.
Hemşire arkadaşlarımız kendi alanlarında uzman kişilerdir ve kendi işlerini yaparlar da hastaneye daha fazla katkıda bulunacaklardır. Ülkemizde odyometri diye bir bölüm olduğu, odyometrist diye bir meslek de bulunduğu unutulmamalıdır. Binlerce mezun odyometrist varken bu bölümlerde hemşirelerin istihdam edilmeleri çok yanlış bir uygulamadır. Halk Sağlığı Kurumu Aile Sağlığı Merkezlerinde İstihdam Edilme Yeni doğan işitme taramalarının önemi ülkemizde giderek artmaktadır çünkü işitme problemi yaşayan bir bebeğin tanısı ne kadar erken konulursa rehabilitasyon süreci o kadar erken oluyor ve öğrenme becerisi de artıyor. Yaşıtların gerisinde kalan ve öğrenme problemleri yaşayan çocuklar ileride eğitim ve iş hayatında zorluklar ile karşılaşmaktadırlar. Ufak yaşlarda konulamayan tanılar yüzünden maalesef geri dönülemez sonuçlar alınmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde Odyometrislerin istihdam edilmeleri bu problemleri çözecektir. Yeni doğan işitme taramaları birinci basamakta kolay ve hızlı bir şeklide yapılacaktır.
Sağlık Bakanlığı 2018 Yılı Sağlık Personeli Alımları Son 5 yıldır odyometri atamaları maalesef diğer sağlık bölümlerinin gerisinde kalmıştır. Mezun sayısının giderek artması, alımların az olması ve yanlış istihdam problemleri sonucunda odyometristler işsizlik belası ile baş başa bırakılmıştır. 2018 yılı içerisinde 36000 kişilik bir sağlık personeli alımı yapılacaktır. Bir nebze bölüm mezunlarının artan işsizlik oranını düşürmek için en az 1000 adet odyometri personelinin istihdam edilmesi gerektiği mezunlar tarafından dile getirilmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
HABER:ABDULLAH ORTAÇ
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00