Mardin Müzesi?nin ``Hayata Dokunan Müze: Mardin Müzesi ? adlı SODES projesi kapsamında yürüttüğü ?kış okulu? programı ile öğrenciler, yarıyıl tatillerini verimli ve keyifli bir öğrenme dönemi olarak geçirdi.
Mardin Müzesi’nin ''Hayata Dokunan Müze: Mardin Müzesi “ adlı SODES projesi kapsamında yürüttüğü “kış okulu” programı ile öğrenciler, yarıyıl tatillerini verimli ve keyifli bir öğrenme dönemi olarak geçirdi. Veli ve öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan programda, iki hafta boyunca sabah ve öğleden sonra dört öğrenci grubunu misafir eden Mardin Müzesi, öğrencilere unutamayacakları bir müze eğitimi deneyimi yaşattı.
Somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılması amacı ve misyonunu taşıyan projede; ebru, kök boya, seramik, kukla, masal, kil tablet ve yazı, arkeoloji, camaltı ve Karagöz tasvir atölyeleri gibi birbirinden farklı ve zengin yaklaşık 30 farklı atölyeye katılan öğrenciler, dokunarak ve yaşayarak tecrübe ettikleri bir öğrenme süreci ve bilgi birikimi ile müzedeki eğitimlerini tamamladı.
Atölyelerin yanı sıra mimari ve kültürel tarihi ile de göz dolduran müze binasının farklı birimlerinde de çeşitli aktivitelere katılan öğrenciler, oynadıkları geleneksel çocuk oyunları ile müze avlusunu çocuk sesleri ve kahkahalarıyla doldurdu.
Bu sesler, “Müzeler yaşamları değiştirebilir!” sloganıyla hareket eden ve “yaşayan müze” olma amacında olan Mardin Müzesi’nin bu misyonunu başarıyla yerine getirdiğini de gözler önüne serdi.
Program kapsamında Mardin’deki tarihi ve kültürel mekânları görme ve tanıma imkânı da bulan öğrenciler, katılım belgelerini alarak hem eğlenip hem de öğrendikleri bir kış okulunu arkalarında bıraktı.
Yürüttükleri proje ve kış okulu programı hakkında bir açıklama yapan Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, “SODES ile yaptığımız proje kapsamında yarıyıl tatilinde iki hafta boyunca değişik okullardan 300’e yakın öğrencimizi müzemizde ağırladık. Öğrencilerimiz program kapsamında unutulmaya yüz tutmuş ve geleneksel çocuk oyunları oynayarak bir nevi geçmişe yolculuk yaptılar. Müzemizde eser avına çıkan çocuklarımız, bölgemizde bulunan tarihi eserlerimizi tanıma fırsatı buldu. Eğitimcilerimiz eşliğinde 30’a yakın atölyeden faydalanan öğrencilerimiz, masallar dinleme fırsatı da buldu. Program sonunda tarihi mekânları da gezen çocuklarımız, kültürel mirasımız hakkında da fikir sahibi olup farkındalık kazandılar,” diye konuştu.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55