HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL,Milli Eğitim Bakanlığının 12 pilot ilde başlattığı ve 2018 itibariyle Türkiye genelinde uygulanacağı söylenen ?Öğretmen Performans Değerlendirme Sistemi? 23 Ekim 2017?de birkaç gün uygulanarak sistem baka
HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL,Milli Eğitim Bakanlığının 12 pilot ilde başlattığı ve 2018 itibariyle Türkiye genelinde uygulanacağı söylenen “Öğretmen Performans Değerlendirme Sistemi” 23 Ekim 2017’de birkaç gün uygulanarak sistem bakanlık tarafından kapatılan sitem ile ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi.
HDP GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ PROF.DR.MAHMUT TOĞRUL TARAFINDAN TBMM BAŞKANLIĞINA VERİLEN SORU ÖNERGESİ ŞÖYLE:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Millî Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ tarafından Anayasa’nın 98.ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL
Gaziantep Milletvekili
AKP'nin her adımda kamu emekçilerinin iş güvencesi hakkını yok etmek istediği ve OHAL sonrası çıkarılan KHK'larla, sözleşmeli, taşeron, ücretli adı altında güvencesizliğin yaygınlaştırılması anlayışını şimdi de performans sistemi, strateji belgesi ile hayata geçirilmek istendiğine dair kamuoyunun yoğun tepkileri bulunmaktadır.
9 Haziran 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak resmiyet kazanan “Öğretmen Strateji Belgesi” ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12 pilot ilde başlattığı ve 2018 itibariyle Türkiye genelinde uygulanacağı söylenen “Öğretmen Performans Değerlendirme Sistemi” 23 Ekim 2017’de birkaç gün uygulanarak sistem bakanlık tarafından kapatılmıştır. Sistemin verimliliği ve eksikliklerine dair hiçbir açıklama yapılmadan çalışmaya katkı sunanlara teşekkür edilerek sistem kapatılmıştır.
“Öğretmen Strateji Belgesi” ve“ Öğretmen Performans Değerlendirme Sistemi” eğitim camiasında kıyasıya tartışılmakta ve tüm eğitim sendikaları tarafından da reddedilmektedir. ‘Öğretmen Strateji Belgesi’yle yaşama geçirilmek istenen performans değerlendirmesi, zorunlu rotasyon, güvencesiz çalışma, dört yılda bir yeterlilik sınavı, sözleşmeli öğretmen alımı ve mülakat gibi konular kamuoyu tarafından fazlasıyla eleştirilerek karşı çıkılmaktadır.
Performans değerlendirme yöntemi, öz değerlendirmenin yanı sıra okul müdürü, meslektaş, öğrenci ve velinin de değerlendirmeye katılarak, öğretmene not vermesi en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Diğer bir eleştirilen konu ise tüm öğretmenlerin her dört yılda bir sınava tabi tutulmasıdır. Zira çoklu değerlendirme diye öğretmenlerin öğrenci ve veliler tarafından değerlendirilmesini düşünmek bile öğretmenlik mesleğini rencide eden bir bakış açısıdır. Ve yine Öğretmen atamalarında mülakatın olması liyakat ilkesini devre dışı bırakan önemli bir kadrolaşma ve insan kayırma sorunu olarak önümüzde durmaktadır. 25 bin 732 öğretmenin katılımıyla yapılan bir ankete göre öğretmenlerin yüzde 97.4’ü öğretmen atamalarında mülakat yöntemini yanlış bulduğunu belirtirken, yüzde 93’ü de mülakatı adil ve objektif bulmadığını söylemektedir.
Bu bağlamda;
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01