OHAK-DER`den `` Kan Davası" Konferansı

OHAK-DER Yeşilli YİBO`da "Öteki Üzerinden Kendini Öldürmek: Kan Davası" Konferansı Düzenledi

Mardin 17.02.2015 15:24:18 0
OHAK-DER`den `` Kan Davası

OHAK-DER Yeşilli YİBO'da "Öteki Üzerinden Kendini Öldürmek: Kan Davası" Konferansı Düzenledi

OHAK-DER tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca destelenen Mardin'deki kan davalarının sebep ve sonuçlarına odaklanan "Kendini Öldürmek!" projesi kapsamında, Yeşilli YİBO'da konuyla ilgili çekilen belgesel filmin gösteriminden sonra "Öteki Üzerinden Kendini Öldürmek: Kan Davası" konulu konferans gerçekleştirildi.  

Programa, Yeşilli İlçe MEM Turan Hakioğlu, ilçe müftüsü Selahattin Yılmaz teşrif ettiler. Birçok okul idarecisi, öğretmen ve öğrencinin katılımıyla gerçekleşen programa ilgi yoğundu.

Proje, Mardin merkez Artuklu ve bütün ilçelerde film gösterimi ve tematik toplantılar şeklinde yürütülmekte. Program takdimi, projenin danışmanlığını yürüten Opus Noesis Danışmanlık'tan V. Metin Bayrak tarafından gerçekleştirdi. Yeşilli'de Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Sıtkı Karadeniz "Ötekilik Halleri: Ben, Biz ve Onlara Dair" adlı bir konuşma yaptı. 

Karadeniz, konuşmasında çatışmaların temel dinamiklerinden biri olan "öteki" kavramının, merkeze alınan "kimlik"lere göre sonsuz türevi olduğunu vurguladı. Liseli öğrencilerin ilgiliyle dinlediği konuşmada, tanımadıklarımıza yönelik ön yargıların, ilişki ve tanışmayla birlikte katılığını kaybettiğinden söz ettiği ABD'de birkaç Çinli çiftin telefonla aradıklarında otellere "Boş odamız yok." denilerek reddedildikleri ama yüz yüze iletişim kurduklarında kabul edildikleri örnek, ilgili çekici olduğu kadar düşündürücüydü de. Öğrenciler, Karadeniz'in konuşmasının ardından çok sayıda soru sorarak konunun daha da ayrıntılandırılmasına katkı sağladılar. 

Ohak-Der YK Başkanı M. Burhan Hedbi de kısaca sorunun çözümü hakkındaki yaklaşımını paylaşarak kan davasında kadının önemini vurgulayarak katkıda bulundu.

Etkinlik, Yeşilli İlçe MEM Turan Hakioğlu ile ilçe müftüfü Selahattin Yılmaz'ın projeyle ilgili teşekkür konuşması ve kanaatlerini öğrencilerle paylaşmalarının ardından broşür, sticker, afiş vb. proje görünürlük materyallerinin ve belgesel filmin DVD'sinin öğrencilere dağıtılmasıyla sona erdi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


30.5° / 21.6°
  • BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,17% 0,11
  • EURO

    38,12% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2916,42% -0,57
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64