OKA VE AMASYA ÜNİVERSİTESİNDEN ÖRNEK PROJE

Vali İ. Halil Çomaktekin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) Yenilenebilir Enerji Küçük Ölçekli Mali Yardım Teklif Çağrısı kapsamında Amasya Üniversitesince hazırlanan ?Üretirken Öğreniyoruz? projesi kapsamında yapılan güneş enerjisi ile elektrik üret

24.12.2015 20:29:09 0
OKA VE AMASYA ÜNİVERSİTESİNDEN ÖRNEK PROJE

Vali İ. Halil Çomaktekin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) Yenilenebilir Enerji Küçük Ölçekli Mali Yardım Teklif Çağrısı kapsamında Amasya Üniversitesince hazırlanan “Üretirken Öğreniyoruz” projesi kapsamında yapılan güneş enerjisi ile elektrik üretim sisteminde incelemelerde bulundu. Vali Çomaktekin’e incelemelerinde Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve Fakülte yetkilileri eşlik etti.

Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ünal Kurt tarafından hazırlanan proje kapsamında,  Fen Edebiyat Fakültesi Çatılarına 200 kw şebeke bağlantılı uzaktan izlemeli Güneş Enerji Santrali ve bir adet meteoroloji istasyonu, Amasya Üniversitesi Merzifon Yerleşkesine her biri 3,2 kw olan 2 adet Rüzgâr Türbini ve Teknoloji Fakültesi Yerleşkesine 1 adet 3,2 kw Rüzgâr Türbini inşa edilmiştir.

Yaklaşık 960 bin TL’ye mal olan proje tamamen devreye alınmış olup, İpekköy yerleşkesindeki tesis günlük ortalama 1330 kw saat elektrik enerjisi üretmektedir.  Söz konusu proje bütçesinin %75’i olan 718 bin TL OKA tarafından hibe edilmiş, bütçenin  %25’i ise Amasya Üniversitesi tarafından karşılanmıştır.

Yatırım maliyetini  yaklaşık 5 yılda amorti etmesi beklenen tesislerin tamamı ayrıca Ön Lisans, Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri için açık uygulama laboratuvarı olarak hizmet verecektir. Amasya için ilk olan bu projenin Teknik Turizm anlamında Amasya’mıza ayrıca katkı sağlayacaktır.

Projen hakkında yetkililerden bilgiler alan Vali İ. Halil Çomaktekin şunları söyledi: “Amasya Üniversitesi tarafından yürütülen "Üretirken Öğreniyoruz Projesi" ajansımızın “Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı”  kapsamında bir yenilenebilir enerji projesidir. Ajansımızın %75 oranında destek sağladığı proje, ülkemiz için de bir “model uygulama” niteliğindedir. İlimiz ve bölgemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik farkındalığın oluşmasına büyük katkı yapmasını beklediğimiz proje, daha tamamlanmadan ulusal ölçekteki yayınlarda haber olmuş, sektör aktörleri tarafından ilgiyle izlenmiş, ilimizin tanıtılmasında rol almıştır. Son derece önemli olan bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Amasya Üniversitemiz ve Ajansımız personeline teşekkür ediyor, üniversitemiz ve ajansımızın ortak çalışma kültürüyle yaşama geçirdiği bu model uygulamanın, tüm kurum ve kuruluşlarımıza örnek teşkil etmesini diliyorum."

İncelemelerinin ardından Fakültenin bölümlerini, laboratuvarlarını ve yapımı devam eden çim sahasını gezen Vali Çomaktekin, Fakülte bahçesinde kan bağışı için bulunan Kızılay tırını ziyaret ederek, Kızılay yetkililerinden bilgiler aldı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04