Kurulduğu 1999’dan bugüne Türk yükseköğrenim hayatında ilklerin öncüsü olan Okan Üniversitesi, kuruluşunun 15. yılını Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen görkemli törenle kutladı. Törende bir konuşma yapan Okan Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, “15 yılda gerçekleştirdiğimiz ilkler; yaptığımız dünya ölçeğindeki kampüsümüz, kadrolarımız, mezunlarımız ve öğrencilerimizle gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Zorlu PSM’de 29 Mayıs 2014 Perşembe günü düzenlenen geceye Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Rektör Prof. Dr. Şule Kut ve Okan Üniversitesi yönetici ve mensuplarının yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, Yazar Ahmet Ümit ve Milliyet Gazetesi Başyazarı Güneri Cıvaoğlu’nun da aralarında bulunduğu iş, eğitim, sanat, siyaset, cemiyet ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Gecede ilk olarak Okan Üniversitesi’nin kuruluşundan bugüne kat ettiği mesafenin anlatıldığı “15. Yıl Belgeseli” gösterildi.
“İçimdeki eğitim ateşi hiçbir zaman sönmedi”
Açılışta bir konuşma yapan Okan Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan; gıda, inşaat, turizm ve enerji sektörlerinde 40 yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren Okan Grubu’nun bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında önemli projelere imza attığını belirterek şöyle devam etti:
“Özellikle Kazakistan’ın yeni Başkenti Astana’nın önemli bina ve tesisleri Okan Grubu tarafından inşa edilmiş, ayrıca farklı yatırımlar da bulunmaktadır. Türkiyemiz’de de bugüne kadar birçok ilki hayata geçirdik. Okan Grubu imzasını taşıyan Beslen Makarna ve Marco Polo Tatil Köyü bu anlamda akılda kalan markaların başında gelmektedir. Matematik öğretmenliği ile başladığım kariyerimi iş hayatında sürdürerek Okan Grubu çatısı altında birçok başarıya imza atsak da içimdeki eğitim ateşi hiçbir zaman sönmedi. Bu doğrultuda 1980’li yıllarda kurduğumuz Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı ile 1999 yılında Okan Üniversitemizin temellerini attığımızda önümüze büyük hedefler koyduk. Okan Üniversitesi’ni kurarken öncelikli amacımız bir dünya üniversitesi yaratmaktı. Üniversite sanayi işbirliğine önem vererek 2 lisan bilen nitelikli eleman yetiştirmek ve öğrencilerimizi daha 1.sınıftan itibaren iş yaşamına hazırlık programı, Coop projeleri ile şirketlerle buluşturup işlerini garanti altına almaktı. Bugün bu hedeflere ulaşmış olmanın gururunu yaşıyoruz. 85 öğrenci ile 2003-2004 yılında başlayan eğitim yolculuğumuzda 15 fakülte, yüksekokul ve enstitülerdeki 150 bölümle bugün 15.000 öğrenciye ulaştık. Diğer üniversitelerden farklı olarak Kariyer Merkezi, Girişimcilik Dersi, Happy Life programı ile nitelikli rekabetçi, girişimci, entelektüel gençler, düşüncelerini özgürce söyleyen, tartışan bireyler yetiştiriyoruz. Türkiye’nin ilk sürücüsüz otomobilini geliştirdik. Dünya ölçeğindeki kampüslerimizde önlisans, lisans, doktora programlarımızı başarı ile yürütmekte, sürekli eğitim merkezimiz ile öğrenmeye açık olan her yaştan bireylere eğitim verilmektedir. Bu yıl öğrenci alacağımız Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerimiz ve Diş hastanemiz de sağlık sektörüne büyük katkı sağlayacaktır.”
“Mezunlarımızla gurur duyuyoruz”
Açılışta bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Şule Kut ise ilk öğrencilerini 2003 yılında aldıklarını belirterek, “12. akademik yılımızı geride bıraktığımız bugünlerde, şimdi, bu ay sonunda, Tuzla`daki kampüsümüzde 8. Mezuniyet törenimizi gerçekleştireceğiz. Mezunlarımızla gurur duyuyoruz. Bir yükseköğretim kurumu ancak mükemmeli hedeflediğinde, iyi bir üniversite olabilir. Bugün 1000 kişilik güçlü, donanımlı ve deneyimli akademik ve idari kadromuzla birlikte, bir yüksek öğretim kurumunu gerçek bir üniversite yapan o üç temel alanın her birinde, eğitim-öğretim; bilimsel araştırma; ve topluma hizmet alanlarında, var gücümüzle, çıtayı hep yükselterek çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Bilime ve Sanata Katkı Özel Ödülleri
Açılış konuşmalarının ardından Okan Üniversitesi Bilime ve Sanata Katkı Ödülleri sahiplerini buldu. Bayburt’ta kurduğu Baksı Müzesi ile 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülen Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve değerli Ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a ödülünü Bekir Okan takdim etti. Türkiye’nin ilk sürücüsüz otomobili OKANOM’u geliştiren Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay ise Bilime Katkı Özel Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Dr. Tuncay’a ödülünü Rektör Prof. Dr. Kut takdim etti. Gecede ayrıca Okan Üniversitesi’nin kuruluşundan bugüne emeği geçen Okan mensuplarına da şükran plaketi verildi.
“m¡longa” izleyenleri büyüledi”
Gecenin sonunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) organizasyonu ile ülkemize gelen günümüzün en yaratıcı koreograf ve dansçılarından Sidi Larbi Cherkaoui’nin Arjantinli dansçılar ve müzisyenlerle hayata geçirdiği tango projesi “m¡longa”, davetlilere görsel bir şölen yaşattı. Arjantinli dansçılar, gösterinin ardından kuliste düzenlenen meet&greet buluşmasında da davetlilerle bir araya geldi.
“m¡longa” hakkında…
Londra’da bulunan dünyanın en ünlü dans merkezlerinden Sadler’s Wells yapımı “m¡longa” adını, tango yapanların bir araya gelerek dans ettikleri gecelerden alıyor. Arjantin’e giderek, Buenos Aires’in ünlü Milonga gecelerinde uzun bir araştırma sürecinin ardından “m¡longa”yı hayata geçiren çağdaş dansın usta isimlerinden Sidi Larbi Cherkaoui, bu projesinde de yine geleneksel ve çağdaş dans biçimlerini bir araya getirerek izleyenleri büyüleyecek.
“Tangonun uzmanı” olarak adlandırılan Nelida Rodriguez de Aure’nin sanat danışmanlığını üstlendiği “m¡longa” gösterisinde, alanında ün yapmış 10 Arjantinli profesyonel tango dansçısına 2 modern dansçı eşlik etti. Gösteride 5 kişilik Arjantinli müzik grubu ise Arjantinli besteci Fernando Marzan ile Sidi Larbi’nin uzun zamandır birlikte çalıştığı besteci Szymon Brzóska ile Olga Wojciechowska ve Astor Piazzolla’nın müziklerini seslendirdi.
Özel olarak tasarlanmış dev perdelerden gösteri boyunca Buenos Aires’in sokaklarında çekilmiş görüntülerin dansçılara eşlik ettiği gösterinin sahne tasarımı ve video görüntüleri ise Sidi Larbi Cherkaoui’nin diğer projelerinde de büyük beğeni toplayan Eugenio Szwarcer’a ait.
``HABERİN OLDUĞU HER YERDE``
ARTUKLU HABER AJANSI