2030'da Türkiye'de 500 bin yeni kanser tanısı konulması bekleniyor
Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nın son gününde Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Meme Kanserinde Farkındalık Yaratmak” konferansında dünyada bu alanda yapılan çalışmalar ve tedaviler hakkında bilgi veren Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Baskan, “Aralarında Angelina Jolie ve Kylie Minogue gibi ünlü isimlerin de bulunduğu birçok kişi meme kanserine karşı aldıkları önlem ya da erken teşhis ile meme kanserinde farkındalık yarattılar. Angelina Jolie ailesinde meme kanserine yakalananlar olduğu için göğüslerini aldırıp göğüslerini silikonla doldurdu. Çok bilinçli bir hareketti” dedi. Türkiye’de oyuncu Vahide Gördüm ve şarkıcı Nilüfer’in erken teşhisle meme kanserinden kurtulduğunu belirten Baskan, “Oyuncu Serra Yılmaz 1991 yılında göğüslerinden ameliyat oldu. Hayatına eskisi gibi devam ediyor. Bu örnekleri iyi analiz etmeliyiz” diye konuştu.
Kansere 1 trilyon dolar harcanıyor
Vietnam Savaşı’nın ABD’ye maliyetinin 720 milyar dolar olduğunu belirten Prof. Dr. Semih Baskan, bugün dünyada kanser tedavisi ve araştırmalarına 1 trilyon dolar harcandığını ve bu rakamın çok düşük olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı araştırmalara göre her 6 dakikada bir kadının meme kanserinden hayatını kaybettiğini belirten Baskan, “ABD’de her yıl 90 bin kadın meme kanserinden hayatını kaybediyor. Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski var. 35-60 yaş arası risk altında” dedi.
Erkekler de meme kanserine yakalanıyor
Dünyada 2030 yılında 30 milyon, Türkiye’de ise 500 bin yeni kanser teşhisinin konulmasının beklendiğini belirten Baskan, kanserde 3 faktörün öne çıktığını, bunların tütün kullanımı, kötü beslenme ve enfeksiyon olduğunu söyledi. Erkeklerin de meme kanserine yakalanabildiğini belirten Baskan, “3-4 erkek hastam oldu. Erkekler, eşleriyle birlikte aynı duyarlılığı göstermeli. Aynı aileden birinde meme kanseri varsa o ailede meme kanseri riski yüzde 60 artıyor” diye konuştu.
Çocuklarınızı ne kadar emzirirseniz risk o kadar azalır
Erken adetin ve menopoza geç girmenin meme kanserinde risk faktörü olduğunu belirten Baskan, sözlerine şöyle devam etti: “Bekarlarda risk faktörü daha fazla. Çocuğu olanların olmayanlara göre riski daha az. Çocuklarımızı yeteri kadar emziremiyorsak bu da bir risk faktörüdür. Çocuklarınızı ne kadar emzirirseniz risk o kadar azalır. 20 yaşından itibaren genç kızlarımız ayda bir kez memelerini kendi kendine muayene etmeli. 30 yaşından sonra yılda en az bir defa hekime görünmeli. 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çekilip hekime görünmeniz gerekiyor.” Prof. Dr. Semih Baskan, konuşmasının ardından kanserli ve kansersiz meme protezleri ile katılımcılara kendilerini nasıl muayene etmeleri gerektiğini anlattı.
ARTUKLU HABER AJANSI