ÖKTEN, ALMAN MECLİSİNDE KONUŞTU...

AK Parti Mersin Milletvekili ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Çiğdem Münevver Ökten, Almanya Federal Cumhuriyeti Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisinde milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı.

24.03.2015 18:58:47 0
ÖKTEN, ALMAN MECLİSİNDE KONUŞTU...

AK Parti Mersin Milletvekili ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Çiğdem Münevver Ökten, Almanya Federal Cumhuriyeti Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisinde milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı.

İki ülke arasında Kardeş Şehirler Projesi kapsamında Federal Almanya Cumhuriyetinde Eyalet bölgesinde sivil toplum kuruluşları ile vatandaşları da ziyarette bulunan Ökten, KRV Eyalet Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı ile de bir görüşme yaparak burada yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının çözüme kavuşturulması noktasında girişimlerde bulundu.

Ziyaretin ikinci gününde Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisinde Türkiye – Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı sıfatıyla bir konuşma yapan Çiğdem Münevver Ökten, Almanya ile tarihsel derinliğe sahip ekonomik, siyasi, askeri, sosyal ve insani boyutları kapsayan çok yönlü ilişkilerimizin bulunduğunu belirtti. Almanya ile karşılıklı üst düzey ziyaret ve temasların düzenli olarak gerçekleşmesinin ülkeler arasındaki yoğun işbirliğinin bir sonucu olduğunu bildiren Ökten, Eyalet Meclisine hitabında şunları söyledi.

“Almanya'da yaşayan ve yarısından fazlası Alman vatandaşı olan 3 milyonluk Türk toplumu, Türkiye’de sürekli olarak ikamet eden yaklaşık 15 bin Alman hemşehrimiz ve her yıl ülkemizi ziyaret eden yaklaşık 5 milyon Alman turist ile ikili ilişkilerimiz belki de dünya coğrafyasında olmadığı kadar zengindir ve insani boyuttadır.

Kalıcı ve gerçek dostlukların halklar arasındaki dostluklarla sağlanabileceği bir gerçektir. Ülkeler arası barışın ve dostluğun gelişmesinde politikacılardan çok siyasilerden çok halka ve sivil toplum katılımcılarına çok büyük iş düşmektedir. Kalkınma, demokrasi, uyum, birlikte yaşama yerel düzeyde başlamaktadır. Yerel düzeyde paylaşarak birbirimizden çok fazla şey öğrenebileceğimizi biliyoruz ve şunu biliyoruz ki bu paylaşmanın başlangıcı da Kuzey Ren Vestfalya eyaleti meclisinin başlattığı kardeş şehirlerle yapılan çalışmaların temeli oluşturmaktadır.

İnanıyoruz ki, bu paylaşarak kazanacağımız bütün kazanımlar her iki toplumu da alabildiğine ileriye götürecektir ve hepimizi bu anlamda zenginleştirecektir ve kardeş şehir ilişkileri neticesinde bu tip kişisel ilişkiler ve dostluklar artarak karşılıklı birbirimizi anlayışımız da artar oranda gelişecektir.

Örneğin kardeş şehir ilişkileri kapsamında bir araya gelen gençlerimiz karşılıklı olarak kültürlerini tanıyacaklar, bu vesileyle de kardeş okul projeleri yapılabilecektir. Öğrencilerimizin bu insani temaslardan öğreneceklerinin en az tarih, coğrafya, kültür derslerinde öğrenecekleri kitabi bilgiler kadar yararlı ve hatta ondan daha da yararlı olacağına inanıyoruz.

İşte kardeş şehir ilişkileri ile yanlış anlaşılmalara birçok nedenden oluşabilecek olabilecek sıkıntılı ilişkilere ve önyargıların kırılmasına bu tip ilişkilerin çok büyük destek olacağına inanıyoruz.

Şehirlerimiz arasındaki işbirliğiyle güçlendirilecek insani bağlar, yabancı karşıtlığını körüklemek suretiyle iki ülke insanlarının arasına nefret tohumları ekmeye çalışanlara çok iyi bir yanıt olacaktır.

Bilindiği gibi yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi Avrupa Birliği'nde "Halkların Avrupası" fikrinin güçlendirilebilmesine aynı zamanda yardımcı olmuştur.

Türkiye de Avrupa Birliği (AB) üyesi olma perspektifini güçlü bir şekilde muhafaza etmekte ve bu yolda bütün çalışmalarını parlamenter düzeyde de yapmaktadır.

Avrupa ülkeleri olarak aynı ilke ve değerleri savunmaktayız.

Türkiye’nin AB üyelik sürecinde Belediyelerimizin yükümlülüklerini yerine getirmelerinde ve gelişmelerini hızlandırmalarında kardeş şehir ilişkilerinin etkin bir araç olarak görmekteyiz.

AB ülkeleriyle Türkiye arasındaki vizelerin ortadan kaldırılmasının da, bu kapsamdaki kardeş şehir ilişkilerinin daha rahat ve başarılı bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlayacağı hususunu size dikkatle belirtmek istiyorum.

14 Ekim 2014 tarihinde heyetin TBMM'yi ziyareti esnasında da dile getirdiğimiz gibi sizlerin Mersin ilinin Aydıncık ilçesi ile kardeş ilçe olacak çalışmayı daha rahat yapabilmeniz için ilçemizin özelliklerini gösteren dosyamızı Sayın Başkanımıza arz edeceğim. Dilerim bu çabamız sonuç ve sizleri bir sonraki Türkiye ziyaretinizde Mersin'de Aydıncık’ta ağırlarız.

Mevlana'nın dediği gibi "Gönül birliği dil birliğinden iyidir." Bizlerde kardeş şehirlerimizle kurduğumuz ve kuracağız gönül birliği ile iki ülkenin dostluk temellerini güçlendireceğimize yürekten inanıyorum.”


27.2° / 16°
  • BIST 100

    10676,65%-1,07
  • DOLAR

    32,20% 0,14
  • EURO

    34,87% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2418,60% 0,37
  • Ç. ALTIN

    3917,34% -0,59