En az çocuklar kadar anne babalara da yoğun bir trafik yaşatan okul maratonu başladı.
En az çocuklar kadar anne babalara da yoğun bir trafik yaşatan okul maratonu başladı. Okulla ilk kez tanışan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin bazıları okula kolay adapte olurken, bazıları yoğun kaygı yaşayabiliyor. Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, çocukların adaptasyon dönemini rahat atlatabilmesi için ailelerin sabır gösterip tutarlı davranması gerektiğini söyledi.
Çocuk için; evden ayrılarak daha büyük bahçeye, sınıfa, daha kalabalık ortamlara, yeni sosyal çevreye girmenin bir takım kaygılar duymasına neden olabileceğini belirten Dr. Obengül Ejder, çocukların bu dönemdeki sorularına tatminkâr cevaplar bulamazlarsa, birçok bahane ileri sürerek okula gitmek istemeyip okul korkusu yaşayabileceğine dikkati çekti.
Okul Kaygısı Kâbusa Dönüşmesin…
Okul korkusunun başlıca belirtileri arasında okula gitmeyi reddetme, ağlama krizleri, karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrıları, ateş yükselmesi, karanlıktan korkma, tek başına yatamamanın geldiğine dikkat çeken Dr. Ejder, ancak bu şikâyetlerin “tamam okula gitme o zaman evde kal” deyince kendiliğinden kaybolacağını söyledi. Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, bu tür kaygıların en çok anneye aşırı bağımlı çocuklarda görülebildiğini bildirdi.
Aşırı Koruyucu Tutum Gevşetilmeli.
Çocuğun okul kaygısının kâbusa dönüşmemesi için anne babalara önemli görevler düştüğünü ifade eden Dr. Ejder şu önerilerde bulundu;
* Aşırı koruyucu tutumunuzu gevşetmeli, çocuğa hayatı deneyimleme fırsatı tanımalısınız
* Ayrılıkla ilgili kendi kaygılarınızı asla belli etmemelisiniz.
* Sabırlı yaklaşılmalı, çocuğu dinlemeli, sorularını gerçekçi bir şekilde yanıtlamalısınız.
* Okula gidilmesi konusunda kararlı ve tutarlı olmalısınız.
* Asla okul ya da öğretmen aleyhinde konuşmamalısınız.
* Mümkün olduğunca okulda beklememeli, eğer çocuğunuz adaptasyonda bir sorun yaşarsa, öğretmeni tavsiye ediyor ise okulda beklemelisiniz ( en fazla 4-5 gün )
* Kendi okul anılarınızdan bahsederek, başınıza gelen olayları eğlenceli bir şekilde anlatarak sizin de bu süreci yaşadığınızı anlamalarını sağlamalısınız.