Ömerli İlçe Müdürlüğünce hazırlanarak GAP İdaresi tarafından kabul edilen ve Ömerli Belediyesi katkı paylı ?BAĞLARDA SALKIM GÜVESİNE KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELE PROJESİ? kapsamında Taşlıca mahallesindeki 100 dekarlık bağ alanına salkım güvesinin 2.dölüne kar
Ömerli İlçe Müdürlüğünce hazırlanarak GAP İdaresi tarafından kabul edilen ve Ömerli Belediyesi katkı paylı “BAĞLARDA SALKIM GÜVESİNE KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELE PROJESİ“ kapsamında Taşlıca mahallesindeki 100 dekarlık bağ alanına salkım güvesinin 2.dölüne karşı 3. parazitoit (Trichogramma evanescens) 3. salınımı gerçekleştirildi.
Parazitoit salınımını Ömerli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin KAHRAMAN ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ,Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele uzmanı Ferda YAPRUZLU, İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh DİNLER ve İl Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçilerin katılımı ile salınım yapıldı.
100 dekar bağ alanında bağlarda salkım güvesine karşı Biyolojik Mücadele Projesinin uygulayıcı kuruluşu Ömerli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yardımcı kuruluş Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olup proje ortağı Ömerli Belediyesi oldu.Proje finansmanı GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından karşılanan projeye Ömerli Belediyesi de Projeye katkı sağlayarak Projeye Ortak olmuştur. Projenin uygulanma süresi 2 yıl olup,. Projenin sonuçları bu üretim sezonunda alınacak.
55.000 dekar bağ alanı bulunnan Ömerli ilçesinde ortalama üzüm rekoltesi 28.000 ton yaş üzüm olarak gerçekleşmektedir. Bağ Salkım güvesi bağ alanlarımıza en çok zarar veren bir zararlı olup bu zararlıya karşı mücadele için her üretim sezonunda 4-6 kez kimyasal mücadele yapılmasını gerektirmektedir. Bu zararlıya karşı etkin bir kimyasal mücadele yapılmadığında üzüm salkımlarında 45- 92 arasında değişen oranlarda zarar oluşmaktadır. Yapılan kimyasal mücadeleler sonucunda taze ve kuru olarak tüketilen üzümlerde hem önemli oranda pestisit kalıntısı oluşmakta ve insan sağlığını tehdit etmekte hem kimyasal mücadele bağcılarımıza büyük maliyet girdilerine neden olmakta hem de bağ alanlarımızda doğal olarak bulunan yararlı organizmalara da zarar vermektedir. ekosistem tahrip edilmektedir.
Biyolojik Mücadele yöntemi ile tuzaklar kurularak bağ salkım güvesinin gelişim süreci takip edilmekte ve monitör tuzakta görüldüğünde ilk parazitoid salınımı ve müteakibine 1. 2. ve 3.döle karşı parazitoidler bağ alanlarına salınarak bağ alanlarımıza önemli oranda zarar veren salkım güvesi bu parazitoidler(faydalı böcek) tarafından yenilerek güvenin üzüme zarar vermesinin önüne geçilmektedir.
Biyolojik mücadele projemizin 2 yıllık olup bu yıl proje bitirilecektir. bu proje ile bağcılarımızın biyolojik mücadele ile tanıştırılıp buluşturulması amaçlanmıştır. Hedefimiz 2021 yılında tüm Ömerlili bağcılarımızın üzüm salkım güvesine karşı biyolojik mücadeleye geçmelerini sağlayarak hem daha ucuza hem de kalıntısız ve çevreye zararı olmayan bir mücadele yöntemini çiftçilerimize kabul ettirmektir.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/ÖMERLİ