ORHAN MİROĞLU;`MARDİN KALESİNİN TURİZME AÇILMASI YÖNÜNDE ÇABALARIMIZ SÜRECEK`

Mardin Kalesinin turizme açılması yönünde çalışmaların yürütüleceğini belirten AK Parti, 25-26. Dönem Mardin Milletvekili ve MKYK üyesi Orhan Miroğlu,Mardin Basınından bu yönde destek istedi.

Turizm 10.09.2018 17:52:03 0
ORHAN MİROĞLU;`MARDİN KALESİNİN TURİZME AÇILMASI YÖNÜNDE ÇABALARIMIZ  SÜRECEK`

Mardin Kalesinin turizme açılması yönünde çalışmaların yürütüleceğini belirten AK Parti, 25-26. Dönem Mardin Milletvekili ve MKYK üyesi Orhan Miroğlu,Mardin Basınından bu yönde destek istedi.

 

 

 AK Parti, 25-26. Dönem Mardin Milletvekili ve MKYK üyesi Orhan Miroğlu,Mardin Basınına yönelik yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verdi;

 

''Mardin Kalesi'nin ziyarete/ turizme açılması için yarım kalan çabalarımızı sürdürmek gerektiği konusundaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyor ve sizden uygun bulursanız eğer, bu düşünceleri kamuoyuyla paylaşmanızı rica ediyorum:

 

Hürriyet'te, Umut Erdem imzalı yayınlanan tam sayfalı haber dikkatinizi çekmiş olmalı. Habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, kultur portalı internet adresi üzerinden Türkiye'nin en görkemli 13 kalesi belirlenmiş. Buna göre, Zilkale, Kilitbahir, Amasya, Alanya, Boyabat, Diyarbakır, Güvercinada, Mamure, Bodrum, Rumkale, Tirebolu, Uçhisar, Hoşap Kaleleri Bakanlığın sitesinden ziyaret edilmesi gereken tarihi mirasın önemli mekanları, kaleleri olarak belirlenmiş. 


Listede Mardin Kalesi yok. Olması da hem düşünülebilir hem düşünülemezdi. Henüz Bakanlık yetkilileriyle görüşmedim, haberi görünce sıcağı sıcağına size yazmak istedim. Ama tahminim, Mardin kalesi radar olduğu gerekçesiyle turizme kapalı olduğu için, bu listeye alınmadı. Alınması gerekmez mi, bence gerekirdi. Listeye alınırdı ve altına bir not düşülürdü: Kale barındırdığı askeri tesis nedeniyle bugün için ziyarete kapalıdır, ama kalenin açılması için de çeşitli girişimler devam ediyor diye.


Bu liste, ülkemizin tarih ve kültür zenginliğini ortaya koyuyor, ama Mardin Kalesi gibi, üstüne romanlar , kitaplar yazılacak kadar kıymetli bir tarih ve kültür mirasının yer almaması herhalde çok üzücü. Bu hadise, Mardin'i Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmanın en geçerli ve kıymetli yolunun, Mardin kalesini meraklılara ve ziyarete açmak olduğunu bir kez daha bizlere, yani ilgili herkese göstermiştir. Listeyi hazırlayanların Mardin kalesini hatırlamamış olması düşünülemez bile. Sorun, bütün Mardin sevdalılarının sırtında  bir kambur gibi duran, bu kapalı halin sürüyor olmasıdır. Milletvekilliğim döneminde epey uğraştık. Kalenin açılması için ilgili bakanlarımızla çok iyi diyalog ve bilgilendirmelerde bulunduk. Bakan, Sayın Numan Kurtulmuş'la kaleye bile çıktık ve bu çalışmalar çok geniş bir kamuoyu oluşmasına yol açtı. Ama sürece sahip çıkmada eksiklik ve ihmaller de olmadı değil. Durum bugün de çok farklı değil. Ama başarabiliriz. Mardin Kalesinin turizm stratejileri ve tanıtımı sözkonusu olduğunda, neredeyse yok farzedilen varlığını sahiplenebilir ve bu meseleyi, fikri  zikri ne olursa olsun, herkesin ortak meselesi haline getirebiliriz. 


Bu haber vesilesiyle, bu meseleyi yeniden hatırlatmak ve ilgili bakanlarımızla süreci yeniden konuşmak ve diyaloga geçmek gerektiğini ifade etmek istedim. Kuşkusuz bu çabalar sürmeye devam edecek. ''Dedi

 

 

ARTUKLU HBER AJANSI

 


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07