Lokman Hekim Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı, oruç tutmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkati çekerek, ?Oruç ibadetini yerine getirirken sağlığımızı iyi değerlendirmeli, gerekirse hekimlerden tavsiye almalıyız? ifadeleri
Lokman Hekim Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı, oruç tutmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkati çekerek, “Oruç ibadetini yerine getirirken sağlığımızı iyi değerlendirmeli, gerekirse hekimlerden tavsiye almalıyız” ifadelerini kullandı.
Oruç tutmanın, sindirim sistemi ve metabolizmanın kısmi dinlendirilmesi konusunda faydaları olduğunu anlatan Yandakçı, ibadet etmenin manevi hazzıyla ruh sağlığında da düzelmeler yaşandığına işaret etti.
Oruçluyken sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerin kullanımının sınırlandığına vurgu yapan Yandakçı, bu durumun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkati çekti. Yandakçı, “Sosyal yardımlaşmayı artırma, açlığı anlama, ‘eline, beline, diline hakim olma’, fakire merhamet etme, ahlakın yükselmesi de orucun sosyal faydalarındandır” diye konuştu.
EN BÜYÜK ETKİ SUSUZLUK
Yaklaşık 14 saat boyunca oruçlu kalmanın, dolayısıyla su içilmemesinin vücuttaki olumsuz etkilerine değinen Yandakçı, “Susuzluğun etkileri, hava sıcaklığının 22 dereceyi geçtiği sıcak yaz aylarında, terlemenin de fazla olmasıyla daha belirgindir. İnsanı susuz, dili kuru ve halsiz bırakır” dedi.
Yandakçı, oruçluyken sindirim sistemine gıda girmemesinin etkilerine de vurgu yaparken, “Oruçluyken sindirim sistemine gıda girmemesi; mide asit salgısını artıran, metabolizmayı yavaşlatan, dikkati azaltan, organizmanın enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral yoksunluğuna ve de dolaylı olarak güç kaybına neden olan bir etki yaratır” değerlendirmesinde bulundu.
KİMLER ORUÇ TUTMAMALI
Yandakçı, diyabet, şeker, tansiyon, karaciğer, böbrek, kalp, enfeksiyon hastaları, kalıcı nörolojik hastalıkları olan hastalar, tedavi gören veya ağır kanser hastaları, düzenli hayati derecede önemli ilaç kullananlar, kronik peptik ülser ve reflü hastalarına ise oruç tutmamaları önerisinde bulundu.
Hamileler ve emzirenlerin de oruç tutmaması gerektiğini kaydeden Yandakçı, 80 yaş üstü geriatri grubuna giren yaşlılar ile akut hastalık geçirenler, orta ve büyük cerrahi operasyon geçirenlere iyileşme döneminde oruç tutmamalarını tavsiye etti.
Yandakçı, oruç ibadetini yerine getirirken insanın kendini ve sağlığını iyi değerlendirmesi, gerekirse hekimlerden tavsiye almasını önerdi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55