ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI REKABET GÜCÜNÜN İŞÇİ SAĞLIĞINI GÖZETEREK KORUNMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI

ÖZ İPLİK İŞ Covid-19 salgınında kademeli normalleşme dönemi için Türkiye?de ve yurt dışında girişimlerde bulundu.

29.04.2020 12:24:28 0
ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI  REKABET GÜCÜNÜN İŞÇİ SAĞLIĞINI GÖZETEREK KORUNMASI GEREKTİĞİNİ  VURGULADI

ÖZ İPLİK İŞ Covid-19 salgınında kademeli normalleşme dönemi için Türkiye’de ve yurt dışında girişimlerde bulundu.

 

ÖZ İPLİK İŞ Başkanı Rafi AY: Kırmızı çizgimiz emekçiler, üyelerimizdir. Üyelerimizin sağlığını ve işini korumak şartıyla ihracata ve üretimde Türkiye’nin rekabet gücünü korumaya varız.

 

Tekstil, hazır giyim ve halı sektörü covid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Türkiye Mayıs ayı sonu-Haziran ayı başlarında normalleşmek için ilk adımları atacak. ÖZ İPLİK İŞ, işçi sağlığının korunması için firmalar ile bir protokol üzerinde anlaştığını duyurdu. Bu protokol ile üretime başlama zamanı geldiğinde işçi ve işveren sağlık koşullarının yerine getirilip getirilmediğini birlikte denetleyecek. ÖZ İPLİK İŞ ayrıca uluslararası bir girişim başlatarak, Türkiye’nin rekabet gücünün korunmasına yönelik katkı da verdi.

 

-Rafi AY: Kırmızı çizgimiz emekçilerdir. Üyelerimizin korunması ve Türkiye’nin yararı şartıyla elimizi taşın altına koyarız

 

ÖZ İPLİK İŞ Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, örgütlü oldukları işletmelerle uzlaşma sağladıkları protokolde, işçilerin sağlığının korunması, alınan sağlık önlemlerinin sendikanın ve işverenin birlikte denetlemesi, istihdamın korunmasının gözetilmesi şartlarının bulunduğunu vurgulayarak, bu protokol ve eklerindeki rehberlerde belirtilen şartlar altında üretim yapacak firmalara yurt dışından sipariş verilebilmesi için kendilerinin de girişimde bulunacağını açıkladı.

 

“Zaman daralıyor. Gelir desteği ve kısa çalışma ödemesinin süresi bitiyor. Sektörümüz salgından çok ağır yara aldı. İstihdam kaybına tahammülümüz yok. İşimizden de sağlığımızdan da vazgeçmeden çözüm üretmeliyiz” diyen Rafi Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ülkemiz Haziran ayı itibariyle normalleşme sürecini başlatacak. Biz şimdiden işçimizin sağlığını, haklarını korumak için adım attık. Kırmızı çizgimiz emekçiler, üyelerimizdir. Üyelerimizin sağlığını ve işini korumak şartıyla; ihracat ve üretimde Türkiye’nin rekabet gücünü korumaya varız.

 

Avrupa ülkeleri, diğer ülkeler yavaş yavaş sosyal hayatı, iş hayatını açmaya hazırlanıyor. Elbette ülkemize siparişlerin yeniden verilmesini önemsiyoruz. Bu süreç başladığında da sağlıklı koşullarda çalışmak istiyoruz.

 

Kış sezonu siparişlerini yakalamak için hala şans var. Tekstil ve hazır giyim sektöründe ilk kez sadece iç pazara üretim yapanlar değil, ihracatçılar da ağır darbe aldı. İstihdam koruma önlemlerinin zamanı bitiyor.

 

Emekçilerin sağlığını koruyarak, üyelerimiz, işimiz ve ülkemiz için inisiyatif aldık. Elimizi taşın altına koyuyoruz. Uluslararası bir girişim başlatarak, Türkiye’ye siparişlerin verilmesi halinde emekçiler olarak bizler, üretime katkı vermeye hazır olduğumuzu beyan edeceğiz. Bu girişimimiz ILO’nun da sıklıkla vurguladığı sosyal diyalog modelinin bir yansımasıdır. Biz bu girişimin sonuç vereceğini düşünüyoruz. Türkiye’ye yeni siparişler gelecektir.” dedi.

 

-Uluslararası üst örgütler aracılığıyla, küresel markalara mesaj verilecek

 

ÖZ İPLİK İŞ, örgütlü olduğu işyerleri ile bir protokol üzerinde anlaştı. Protokol, istihdamın korunması, üretim başlaması halinde covid-19’a karşı alınması gereken önlemler rehberine uygun çalışma düzeninin sağlanması, çalışma ortamının sağlığının sendika ve işveren tarafından birlikte denetlenmesi şartını taşıyor.

 

ÖZ İPLİK İŞ protokollerin imzalanmasının ardından üyesi olduğu Avrupa’da örgütlü işçi sendikalarının üst örgütünün de desteğiyle, Türkiye’de üretim yaptıran markalara mektup göndererek işçi kanadının üretime başlamaya hazır olduğunu, Türkiye’ye sipariş vermelerinde herhangi bir sakınca olmadığını bildirecek.

 

-Bazı markaların tutumları Etik Ticaret Girişimi (ETI)’ne mektup olarak gönderildi

 

ÖZ İPLİK İŞ Sendikası, bir girişimde daha bulunarak, bazı markaların endişe verici tutumunu Etik Ticaret Girişimine (ETI) bildirdi. Salgın döneminde hazır giyim sektörüne sipariş veren bazı uluslararası markalar tedarikçilerini çok zor durumda bırakacak kararlar aldılar. Hatta bazı markalar sevk aşamasındaki ürünlerde bile fiyat kesintisi yaptılar. Dünya çapında işçi haklarına saygıyı teşvik etmek amacıyla şirket, sendika ve sivil toplum örgütlerinin ittifakı olan Etik Ticaret Girişimi (ETI)’ne bu firmaların sorumsuz ve dolaylı olarak işçileri zor durumda bırakan uygulamaları bildirildi. 

 

ÖZ İPLİK İŞ Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, Avrupa üst örgütü ile ön teması yaptıklarını, onların da bu süreci desteklemeye hazır olduklarını bildirdiğini vurguladı.

 

-Rafi AY: Tekstil ve hazır giyim vazgeçilmez, önce sağlık ve iş güvencesi şiarıyla Türkiye’nin rekabet gücüne katkı vermeliyiz

 

ÖZ İPLİK İŞ Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, sadece Türkiye değil çok sayıda ülkeden üretim ve sosyal hayatı açmaya yönelik bilgiler geldiğini belirterek şunları kaydetti:

 

“Tekstil ve hazır giyim, emekçilerin alın teriyle ürettiği ürünler sayesinde Türkiye’nin vazgeçemeyeceği, her yıl 20 milyar dolar dolayında döviz kazandıran bir sektör. Başta otomotiv olmak üzere sektörlerde üretim başlıyor. İşimizi, ülkemizi korumak için geç kalmamalıyız ama sağlığımızdan da vazgeçemeyiz. Salgınla mücadele döneminde ÖZ İPLİK İŞ olarak işimizi, emeğimizi korumayı başardık. Gelecek dönemde ise sorun büyüyor. İşimize yönelik yeni tehditler ortaya çıkabilir. Biz emekçiler olarak ne sağlığımızdan ne işimizden vazgeçmeden, Türkiye’nin rekabet gücüne katkı vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İşverenlerin de emekçilerin zor gün dostu olduğunu anladığını gösterme zamanları da elbette gelecektir.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER;ABDULLAH ORTAÇ


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor