ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI:``SURİYELİ MÜLTECİLERİN MAĞDURİYETİ SÖMÜRÜLÜYOR``

ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, tekstil-hazır giyim sektörü başta olmak üzere Suriyeli geçici koruma altındaki kişilerin kayıt dışı çalıştırılmasında yaygınlaşma eğilimi gördüklerini söyledi.

23.08.2017 09:04:19 0
ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI:``SURİYELİ MÜLTECİLERİN MAĞDURİYETİ SÖMÜRÜLÜYOR``

 

ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, tekstil-hazır giyim sektörü başta olmak üzere Suriyeli geçici koruma altındaki kişilerin kayıt dışı çalıştırılmasında yaygınlaşma eğilimi gördüklerini söyledi. Bu durumun çalışma ortamını bozucu etki yaptığını, mağdur insanların emeklerinin sömürülmesine yol açtığını ve sektörde haksız rekabeti derinleştirdiğini belirten İnanç şunları kaydetti:

 

“Suriye iç savaşından kaçan mağdur insanlara yönelik yeni bir sömürü aracının doğduğuna şahit olunuyor. Geçici koruma altındaki Suriye vatandaşları, kayıt dışı olarak çalıştırılıyor. Kayıt dışılık demek her türlü haktan yoksun, istismara açık çalışma demektir. Bir de bu Suriyeli geçici koruma altındaki insanlar için söz konusu olunca mağduriyetin boyutu çok daha farklı noktalara gidiyor.

 

Suriyeli geçici koruma altındaki kişilerin mağduriyeti sömürülüyor. İnsanların mağduriyetleri üzerinden kar elde etmeye çalışmanın büyük hata olduğu görüldü. Ülkemiz yıllar yılı kayıt dışı istihdamla anıldı ve bu tür işyerlerinin yıllar geçtikçe bir arpa boyu yol alamadığını gördük. Kayıt dışı çalışma mağduriyetlere katkıdan başka bir şeye yaramaz”

 

-Uyum politikaları hayata geçirilmeli

 

“Geçici koruma altındaki Suriyeliler için hızla uyum politikaları geliştirilmeli” diyen Murat İnanç, şunları belirtti.

 

“Ülkemizde bulunan, savaştan kaçan insanlar uzun süre hukuki bir statüden yoksun barındılar, Türkiye’ye dağıldılar. Şimdi ‘geçici koruma sağlanan kişiler’ adı altında bir geçici hukuki statü oluşturuldu. İnsanlar çalışmak ister. Bu doğamızda var. İnsanlara hukuki zemin hazırlamadan uyum politikaları hayata geçirmeden bırakırsanız kötü niyetli insanlara fırsat yaratmış olursunuz. Bu nedenle hızla uyum politikaları geliştirilmeli.

 

Kayıt dışı çalışma iş barışını bozar. İşçi haklarını geri götürür. Haksız rekabete yol açar. Kötü şirketlerin, iyi şirketleri kovmasına yol açar. İster Suriyeli olsun, isterse kendi vatandaşlarımız; kayıt dışı çalıştırılarak emek sömürüsüne izin verilmemeli.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER :ABDULLAH ORTAÇ.


20.2° / 9.7°
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24