Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, ?Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi? projesi kapsamında örgütlü oldukları iş yerlerinde en az bir kadın sendika temsilcisi yetiştirmeyi planladıklarını söyledi.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, ’Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi’ projesi kapsamında örgütlü oldukları iş yerlerinde en az bir kadın sendika temsilcisi yetiştirmeyi planladıklarını söyledi.
Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nın yürüttüğü ‘Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi’ projesi kapsamında kadın üyelerine yönelik düzenlediği ‘Liderlik Eğitimi’ Kızılcahamam’da başladı. Patalya Otel’de 17-29 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek eğitim seminerine Öz İplik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri ve kadın komitesi üyelerinden oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı.
Eğitim Seminerinin açılışında konuşan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, proje kapsamında gerçekleştirdikleri Liderlik Eğitimine vurgu yaparak, kadınlar zaten yaradılıştan liderlerimiz. Sendikalara da kadın liderlerimizin elinin değmesi gerekiyor. Sendikamızın bütün faaliyet ve çalışmalarında lider kadın çalışanlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Onun için bu eğitimi sendikamızın kadın komitesi üyeleriyle gerçekleştiriyoruz” dedi.
“Lider kadın sendika temsilcileri yetiştiriyoruz”
Kadın Komitesi üyelerinin desteğiyle Öz İplik-İş Sendikasının kadın üye sayısının artacağını dile getiren İnanç; “Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi projesi kapsamında örgütlü oldukları iş yerlerinde en az bir kadın sendika temsilcisi yetiştirmeyi planladıklarını ve sendikalarda etkin rol üsteleneceklerini” söyledi.
“Sendikalaşma oranı ve çalışan kadın sayısı yükseltilmeli”
Türkiye’de sendikalaşma oranının düşük olduğunu vurgulayan İnanç, “Türkiye’de 13 milyon 38 bin 351 çalışanın, Temmuz 2015 verilerine göre 3 milyon 317 bin 17’si kadındır. Yaklaşık 1 buçuk milyon sendikalı çalışanın ise 233 bin 777’sini kadınlar oluşturmaktadır. Tekstil sektöründe 3 milyon çalışandan bahsedilirken, dokuma deri iş kolunda kayıtlı işçi sayısı 985 bin’dir. Sektörde 91 bin çalışan sendikalıdır. Bu da yüzde 9,24’ünü oluşturmaktadır” dedi.
“Ücretlilerde vergi adaletsizliği var”
Asgari ücrette vergi adaletsizliği olduğunu vurgulayan İnanç, “Kobilere, girişimcilere, işletmelere sürekli vergi-prim teşviki ve nakit destekler çıkıyor. Bizde çalışanlar olarak giderlerimizin vergiden düşürülmesini istiyoruz” dedi.
“Bireysel emeklilik sisteminde gönüllülük esas olmalıydı”
Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemine de değinen İnanç, Türkiye’de hiçbir sendikanın karşı çıkmadığı zorunlu bireysel emeklilik sistemi gündeme geldiği ilk günden itibaren sendikamız sistemin zorunlu değil, gönüllü olması gerektiğini savunan tek sendikadır. Hayata geçirilmemesi için Cumhurbaşkanı’na gönderdiğimiz mektuba, yaptığımız açıklamalara ve verdiğimiz mücadeleye rağmen, sistem uygulanmaya başladı” dedi.
İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezinin(ÇASGEM) desteğiyle Öz İplik-İş Sendikasının 12 ay süreyle yürüteceği ‘Sendikalarda Kadın Liderler Yetiştirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitim seminerinde katılımcılar “Etkili Beden Dili, Uygulamalı Stres Yönetimi ve Liderlik” konularında bilgilendirilecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA