Öz İplik-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi 20-21 Kasım 2018 tarihlerinde Mardin?de Toplandı
Öz İplik-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi 20-21 Kasım 2018 tarihlerinde Mardin’de Toplandı
Midyat Kasrı Nehroz Otel’de gerçekleşen toplantıya, Genel Başkanımız Murat İnanç, Genel Sekreterimiz Rafi Ay, Genel Mali Sekreterimiz Engin Doğan, Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, Asos Etik Ticaret Müdürü Adil Rehman, Asos Cinsiyet Eşitliği Uzmanı ( ASOS Türkiye Temsilcisi) Ceren İşat, Turizmci Veli Güneş, sendikamız Hukuk Müşaviri Av. Selma Yağan, Basın Danışmanı Didem Boztaş, Özel Kalem Melek Şahin, Uzman yardımcısı Tilbe Gocuklu ve 13 farklı ilden gelen kadın komitesi üyeleri ile basın mensupları yoğun katılım sağladı.
İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan toplantıda sendikamız tanıtım filminin gösterilmesinin ardından, Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan kadın komitesinin yapısı ve faaliyetlerine ilişkin bir sunum yaptı.
Toplantıda Genel Başkanımız Murat İnanç, Asos Etik Ticaret Müdürü Adil Rehman, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu birer açılış konuşması yaptı.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İNANÇ; “"Ülkemizde faaliyet gösteren yüzlerce işletmede çalışanları bünyemize kattık. Bizim hedefimiz sektörde 50 binin üzerine çıkmak. Bu konuda kendimize güveniyoruz. Çalışmalarımıza güveniyoruz. Kadın Komitemize güveniyoruz. Biz Kadın Komitesini kurduğumuzda 15 kişiydik şimdi ise 47 kişiyiz. İlk kurduğumuz zaman Kadın Komite üyelerimizin sayısını artırmak için mücadele ederken şimdi ise bu sayıyı sabit tutmak için mücadele ediyoruz. İlk adımı attığımız günden bu güne gelmemiz bir başarı hikayesi aslında. Herkes bizden, örgütlenmemizden, eğitimlerimizden ve kadın çalışmalarımızdan bahsediyor. Bu ortak enerjiyi birlikte yaşadık” açıklamalarında bulundu.
Genel Başkanımız Murat İnanç, toplantıya katılan Kadın Komitesi üyelerimizden toplantılarda öğrendiklerini sendikasız işyerlerinde çalışan diğer işçilere anlatmalarını rica etti. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklara da dikkat çeken İnanç, hedeflerimizi başarmak zorunda olduğumuzu vurguladı. İnanç, Türkiye'nin birliği ve beraberliği için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek "Bu ülke bizim ve beraber yaşayacağız. Farklı kültür ve kimliklerle birlikte beraber yaşamaya mecburuz. Başka çıkar yolumuz yok. Bu kültürün gelişmesi için hepimiz görevliyiz. Kendimizi bundan soyutlayamayız" ifadesini kullandı.
Midyat Belediye Başkanı Şehmus NASIROĞLU; konuşmasında kadın örgütlenmesinin ülke, toplum ve aile için çok önemli olduğunu belirtti. Kadın haklarının korunmasının önemine değinen Nasıroğlu, 20 yıldan bu yana belediye olarak istihdam konusunda kadınlara sahip çıktıklarını aktardı. ‘Kadınların özgürlüğü en önemli ilkelerimizdendir. Toplumda ekonomik özgürlüğü olmayan insanların özellikle kadınların ezildiğini görüyoruz. Kadınların örgütlenmesi hem ülke hem toplum hem de aile için çok önemli bir yerde. Özellikle kadınların istihdamı konusunda biz belediye olarak büyük mücadeleler veriyoruz. Elimizden geldiği kadar onlar için istihdam yaratmaya çalışıyoruz. Konuyla ilgili sosyal sorumluluk projesi yapmıştık. Kadınlarımız artık şimdi daha güçlü’ dedi.
Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Pınar ÖZCAN, konuşmasında kadın komitesinin yapılan son toplantısından itibaren komiteye 14 yeni kadın üyenin katıldığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “14 yeni komite üyesi demek sendikamız için 2800 yeni kadın üye demektir. Hızla büyüyen bir sendikayız. Bizlere de daha büyük sorumluluklar yükleniyor ancak kadınlar azmederse yapamayacakları hiçbir şey yoktur. Her birimizin sendikamızın büyümesinde önemli katkıları var. Bu noktada yönetim kurulu üyelerine ve kadın komite üyelerimize teşekkür ederim”
Sendikamızın yaptığı projeler ve çalışmalar ile ilklere imza atmış olmasına dikkat çeken Özcan ‘Sendikalar genellikle erkeklerin ağırlıklı olarak yer aldığı oluşumlar. Dolayısıyla biz sendika olarak gerçekleştirdiğimiz kadın çalışmaları, kadın odaklı projeler ile bir ilk ve tek olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu anlamda kadın çalışmalarını destekledikleri için, bu kadar duyarlı davrandıkları için, bizim çalışma alanımızı serbest bırakarak bu aşamalara gelmemize ön ayak oldukları için bir kez daha sayın Genel Başkanıma ve yönetimimize teşekkür etmek istiyorum’ dedi.
ASOS Etik Ticaret Müdürü Adil REHMAN yaptığı konuşmada bu kadar çok sayıda sendika üyesi kadını bir arada görmenin çok mutlu edici ve nadiren görülen bir durum olduğunu söyledi. ASOS markası için Öz İplik-İş Sendikası gibi güçlü sendikalar ile çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladı. ‘Güçlü sendikaların olması önemli, güçlü sendikaların olduğu yerlere bakarsanız zaten güçlü demokrasiler görüyorsunuz. Güçlü sendikalar varsa işçilerin ücretlerinin adil olması sağlanır. Şu da bilinen bir gerçek ki kadınlar kazandıkları paranın çok daha fazlasını aileleri için harcıyorlar. Dolayısıyla kadınların para kazanması sadece kendileri için değil aileleri için de önemli’ dedi. Öz İplik-İş Sendikası’nın hem yerelde hem de ulusal alanda yaptığı çalışmalarla öncülük yapması için gereken desteği vermeye her zaman hazır olduklarını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Turizmci Veli Güneş tarafından ‘Mardin’in Kültür ve Tarihçesi’ video gösterildi.
Kadın komitesi üyelerinin tanışması ve bölgelerinde/fabrikalarında karşılaştıkları kadın sorunlarının raporlarının aktarılmasının ardından Asos Cinsiyet Eşitliği Uzmanı, ASOS Türkiye Temsilcisi Ceren İşat tarafından ‘Asos Markası Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları’ yapıldı.
Toplantı, gelecek dönem faaliyetlerinin planlanması, kadın komitesi logosunun üzerinde çalışılması, gelecek toplantı tarih ve yerinin belirlenmesi ile son buldu.
Toplantının son bulmasıyla beraber, sendikamız Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kadın Komitesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne destek vermek için ellerinde tuttukları lolipoplarla “kadına yönelik yapılan her türlü şiddet ve tacize karşı dur” mesajı verdiler.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00