Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, yeni bir proje uygulamaya başladıklarını belirterek, projenin detaylarına ilişkin basına yazılı açıklamalarda bulundu.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, Kadına yönelik şiddetin, insanoğlunun varoluşundan beri cinsiyetler arası eşit olmayan güçlerden yola çıkılarak uygulandığının farkında olduklarını söyleyerek, “İşyerinde kadına yönelik taciz ve şiddetin önlenmesine yönelik eğitimler vereceğiz” dedi.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, yeni bir proje uygulamaya başladıklarını belirterek, projenin detaylarına ilişkin basına yazılı açıklamalarda bulundu.
“Sendikamız Önemli Bir Projeye Daha İmza Attı”
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, ‘‘İşyerinde Kadına Yönelik Cinsel Taciz ve Şiddetin Önlenmesi Projesini uygulamaya başladıklarını açıklayarak, Öz İplik-İş Sendikası olarak çalıştığımız işkolunda ve dünyanın her bölgesinde psikolojik ve fiziksel şiddet gören, taciz ve tecavüze uğrayan, ayrımcılığa maruz kalan, aile içi şiddet kurbanı olan ve hakları için mücadele eden tüm kadınların yanında yer alıyoruz” dedi.
“Türkiye Cinsiyet Eşitliği Açısından 149 Ülke Arasından 130’uncu Sırada”
2018 Dünya Ekonomi Forumu Cinsiyet Eşitliği Farkı Raporuna göre, Türkiye’nin cinsiyet eşitliği açısından 149 ülke arasından 130’uncu sırada yer aldığına dikkat çeken AY, “Dünya’da her üç kadından biri erkekler tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılmaktadır. Şiddete maruz kalan kadınların 42’si bu şiddet nedeniyle yaralanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyadaki kadınların yaklaşık 35’nin hayatlarında tecavüzü yaşadıklarını açıklamıştır. Bu oran tam 1 milyar kadın demektir. Avrupa Birliği’nde 28 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre kadınların 11’i cinsel, 43’ü duygusal şiddete maruz bırakılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada kadın cinayetleri sürmektedir”
“Çalışma Ortamına ve Çalışanlara Katkı Sağlayacağız”
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, Norveç Ankara Büyükelçiliği tarafından finanse edilerek 10 Mayıs 2019 tarihinden itibaren uygulayamaya başlanan proje ile kadınlara ve tüm çalışan kesime yönelik gerçekleşebilecek fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik olarak zarar veren tüm eylemlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini belirtti. AY, proje ile, eğitim çalışmaları ve takip eden faaliyetlerle çalışma ortamına ve çalışanlara katkı sağlanacağının da altını çizdi.
“Projemiz saygın iş koşullarının sağlanmasında öncü rol üstlenecektir”
Öz İplik İş Sendikasının yürüttüğü yenilikçi ve lider projeler ile tüm sosyal paydaşları yaptığı çalışmaların bir parçası haline getirerek çarpan etkisini artırmaya devam ettiğini belirten AY, “Sendikamız ‘‘İşyerinde Kadına Yönelik Taciz ve Şiddetin Önlenmesi Projesi’ ile hem ILO’nun kuruluşunun 100. Yılında yürürlüğe koymayı hedeflediği sözleşme hem de cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın lider ülkelerinden biri olan Norveç’in bu alanda yürüttüğü çalışmalar ile eş zamanlı faaliyet göstermeyi hedeflemektedir. İşyerinde şiddete yönelik farkındalığı artırarak konuya ilişkin rehber olacak politikalar oluşturmak ve işyeri şiddetine karşı mücadelenin bir parçası olmak hedefiyle yola çıktığımız bu projemiz kapsamında şiddet ve tacizin sosyal taraflarla kapsamlı olarak görüşülmesi, geçmişten gelen algılayışların ele alınarak şiddet karşıtı bir zihinsel dönüşüm sağlanması ve bu algının sendikal camiadan yola çıkarak toplumun her kesiminde farkındalığı artırması beklenmektedir.
Gri yaka, mavi yaka ve kadın komite üyelerinden oluşan 350 kişinin eğitim alması hedeflenen bu projenin iş dünyasının konuya yönelik eğitim ihtiyacı dikkate alındığında hedef kişi sayısı daha da artacaktır. Projemiz; taciz ve şiddetin öznesi haline getirilen kadın çalışanlar odağında yürütülecek faaliyetler ile birlikte çalışma ortamlarında şiddet ve türlerinin, şiddet içerikli tutum ve davranışları sona erdirecek değişiklikler yaratarak saygın iş koşullarının sağlanmasında öncü rol üstlenecektir” açıklamalarında bulundu.
“Sendikalarda İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması Projemizi Başarıyla Tamamladık”
Öz İplik-İş Sendikası olarak yürüttükleri projelerle kadına yönelik şiddeti engellemek için daima yol açtıklarını ve kadınların yanında olduklarını belirten Genel Başkan AY, “Kadına yönelik şiddete dur demek için öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmak ve aile içi şiddete dur demek üzere ‘Sendikalarda İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması’ projesini başarıyla tamamladık. Bu projeyi çalışma ortamına yaygınlaştırdık Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz projelerde ve sağladığımız eğitimlerde hem kadınları hem erkekleri hedef aldık. Erkekleri eğitimin bir parçası haline getirerek şiddetten uzak bir aile yapısı oluşturmak için projelerimizi devam ettiriyoruz. Bu alanda ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılması hususunda çalışmalarımıza yılmadan devam etmekteyiz” dedi.
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00