Öz İplik İş Sendikası Heyeti 10. OECD Forumuna Katıldı

Öz İplik İş Sendikası Heyeti 10. OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumu’na katıldı

Gündem 5.03.2024 11:53:00 0
Öz İplik İş Sendikası Heyeti 10. OECD Forumuna Katıldı

Öz İplik İş Sendikası Heyeti 10. OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumu’na katıldı

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY ve heyeti, Forum kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’ın Özel Danışmanı ile görüştü.

Rafi AY: Küresel ekonomiye hâkim ülkeler emek hareketini politikalarının merkezine koydu. Örgütlenme tek yol. İşçiyi yok sayarak Dünyada gidebileceğiniz bir yer kalmadı.

10. OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumu 20-22 Şubat 2024 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşti. OECD üyesi olan ülkelerden, iş dünyasından, sivil toplum kuruluşlarından ve sendikalardan yoğun katılımın gerçekleştiği forumda, sektörün gündeminde işçi hakları ve örgütlenme konusunun öncelikler arasında olduğu gözlendi.  Forum kapsamında  Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Raf AY ve heyeti, ABD Başkanı Joe Biden’in Özel Danışmanı ve Uluslararası Çalışma İşleri Özel Temsilcisi Kelly Fay Rodriguez ile görüşme gerçekleştirdi.

-Rafi AY: Tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel manzara değişiyor, alışkanlıkları, önyargıları bırakın. Örgütlü çalışmadan başka yol yok !

Forumu ve ABD Özel Temsilcisi ile görüşmesini değerlendiren Öz İplik İş Başkanı Rafi Ay şu değerlendirmeyi yaptı:

“OECD forumunda ve ABD Başkanı Özel Danışmanı Sayın Kelly Fay Rodriguez ile görüşmemizden çıkardığımız sonuç şudur: Tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel görünüm değişmiştir. Bildiğiniz gibi AB, karbon ve işçi haklarına yönelik ihlalleri ticaretin asli unsuru haline getirmiştir. Almanya ülkeye ithalatta işçi haklarının korunmasını ve sendikaların varlığını yasa ile koruma altına almıştır. Şimdi de öğreniyoruz ki ABD küresel çapta işçi haklarını ekonomik politikasının merkezlerinden birine koymuştur.

Bu gelişmeler, ülkemize her yıl 20 milyar dolardan fazla NET ihracat geliri sağlayan, doğrudan ve dolaylı 2 milyona yakın hanenin geçimini sağlayan, bir sektörde eski, köhne zihniyetin zararının büyüklüğünü de ortaya koymaktadır. Küresel ekonomiye hâkim ülkeler emek hareketini politikalarının merkezine koydu. Yüz yıl önce çözülmüş meselelerin, kimi işverenlerce anayasayı ihlal ederek dahi uygulamada tutulması, buna göz yumulmasının zararı her düzeyde yaşanmaktadır. Ekonomide, imalatta bu ülke var olacaksa örgütlenme tek yol. İşçiyi yok sayarak Dünyada gidebileceğiniz bir yer kalmadı.

Emeğin hakkını yok sayarak, baskılayarak, gidilecek yer hiçbir zaman olmamıştır, şimdi de yoktur ve gelecekte de olmayacaktır. Örgütlü, toplu pazarlık sistemi olmadan bu sektör ayakta kalamaz.

İşverenleri çağdaş dünyanın gereklerini görmeye, bir an önce köhne zihniyetten çıkmaya çağırıyoruz.

Emekçilerimizi, gerçek emek hareketi olan Öz İplik İş saflarına davet ediyoruz. Sağa sola hakaret eden, emekçinin siyasi olarak sömürülmesinin taşeronlarından uzak durmaya çağırıyoruz.

-Avrupa Birliği ve Almanya’nın ardından emek konusu ABD’nin de politika önceliği haline geldi

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Birdoğan ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan, Industriall Küresel Sendikası Genel Sekreteri Atle Hoie ile Industriall Küresel Sendika ve üye sendika temsilcileri de bulunduğu görüşmede; ABD Başkanı Joe Biden’in Özel Danışmanı ve Uluslararası Çalışma İşleri Özel Temsilcisi Kelly Fay Rodriguez, ABD hükümetinin küresel çaptaki işçi hakları ve çalışma koşullarına yönelik politikaları hakkında bilgi verdi.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi AY, görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“ABD Başkanı Joe Biden’in Özel Danışmanı ve Uluslararası Çalışma İşleri Özel Temsilcisi Kelly Fay Rodriguez, görüşmemizde Amerika Birleşik Devletleri’nde 16 Kasım 2023 tarihinde ABD Başkanı Joe Biden tarafından bir memorandumun imzalandığını bildirmiştir.

Söz konusu ABD Başkanlık Memorandumu, ABD’nin sektörlerinin ve ekonomisinin korunması, etkinliğinin devamı ve güçlendirilmesi için ABD’nin ilgili kuruluşlarına uluslararası alanda işçi hakları, örgütlenme, çalışma koşullarına yönelik işbirlikleri yapma görevi vermektedir.

Danışman Rodriguez, politikalarının sürdürülebilir ekonomik büyüme, kapsayıcı uluslararası kalkınma, insan hakları, demokratik esneklik, adil rekabetin çalışmalarının ana odaklarından olduğunu vurgulamış; memorandumun aynı zamanda işçi haklarının ABD’nin ulusal ve ekonomik güvenliğinin ve etkili bir dış politika için de kilit öneme sahip olduğuna değinmiştir. ABD’nin ilgili kurumlarının demokratik yollarla seçilmiş sendika liderleri, işçiler, işçi hakları savunucuları ve diğer emek savunucuları başta olmak üzere emek kesimi paydaşlarıyla düzenli ve sağlam görüş ve çalışma mekanizmaları kurulacağı mesajını vermiştir.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55