Plastik poşetten yaptığı Messi formasıyla tüm dünyayı duygulandıran Afganistanlı Murtaza Ahmedi?ye ilk ulaşan Türk plastikçiler oldu. PAGEV, haberlerin çıktığı ilk günden itibaren minik futbol tutkununun hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçti.
Plastik poşetten yaptığı Messi formasıyla tüm dünyayı duygulandıran Afganistanlı Murtaza Ahmedi’ye ilk ulaşan Türk plastikçiler oldu. PAGEV, haberlerin çıktığı ilk günden itibaren minik futbol tutkununun hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçti. Afganistan Başkonsolosluğu ve Kabil Türkiye Büyükelçiliği ile yürüttüğü çalışmalar sonucunda kimsenin ulaşamadığı küçük Murtaza’yı Afganistan’da yaşadığı köyde buldu. Messi hayranı küçük çocuğun hayallerine ulaşması için girişimlerde bulunan PAGEV, ilk önce nüfus cüzdanı ve pasaportunu çıkardı. İspanyol Futbol Federasyonu’nun da devreye girmesiyle Murtaza’ya Messi ile tanışmak üzere İspanya yolu açıldı.
Yaşamın tüm alanlarında plastiğin değerini ve geri dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazanımını her fırsatta gündeme getiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Afganistanlı Murtaza Ahmedi’nin plastik poşetten yapılmış Messi forması ile çekilmiş fotoğrafını görünce buna kayıtsız kalmadı. Kimsenin bulamadığı Murtaza’ya yoğun bir diplomasi trafiği ve görüşmelerin ardından ulaşan PAGEV, minik hayranının Messi ile tanışma hayaline ön ayak oldu.
Afganlı küçük Murtaza’ya ulaşmak ve hayalini gerçekleştirmek üzere yaptıkları çalışmaları anlatan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “İlk olarak Kuzey Irak’ta yaşadığı söylenen plastik formalı çocuğun, aslında Afganistan’ın doğusunda yer alan Gazni vilayetinin Cağori ilçesinde yaşayan 5 yaşındaki Murtaza Ahmedi olduğunu belirledik. Murtaza Ahmedi henüz tam olarak konuşamayan ancak özellikle Messi ve futbol ile ilgili çok güzel hayalleri olan bir evladımız. Televizyonda gördüğü ünlü futbolcu Messi gibi olmak, onun formasını giymek ve onu görmek en büyük hayaliydi” dedi.
Yavuz Eroğlu, “Geçtiğimiz haftadan bu yana Afganistan Başkonsolosluğu ve Kabil Türkiye Büyükelçiliği ile yaptığımız ortak çalışmalar sonucunda Murtaza Ahmedi’nin yaşadığı yere ulaştık. Bu yoğun görüşmeler zincirinde; Afganistan’ın Türkiye Başkonsolosu Abdul Malik Quraisi, Afganistan Konsolosu Hatif Hashemi ile Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyükelçimiz Ali Sait Akın’ın önemli katkıları oldu. PAGEV olarak Murtaza Ahmedi ve babasına kısa sürede konsolosluğumuzun da yardımları ile Başkent Kabil’e yaklaşık 189 kilometre mesafedeki dağlık köylerinde ulaştık. Öncelikle çocuğun kimliğinin ve pasaportunun çıkarılması gerekiyordu. Bu işlemlerin yapılabilmesi ve başkent Kabil’e sağ salim ulaşabilmeleri için bölgede süren çatışmaların durmasını bekledik. Ardından Murtaza ve babasının askeri koruma eşliğinde Kabil’e transferleri sağlandı. Bu noktada Türk Büyükelçiliğimizin de özellikle hızlı vize çıkarılması konusunda tam desteklerini aldık. Yapılan resmi işlemlerin ardından Murtaza Ahmedi’nin kimlik ve pasaport işlemleri çok kısa bir süreçte tamamlandı. Böylece hayallerine giden ilk yolu açmış olduk” diyerek sözlerine devam etti.
Tüm bu süreçte yapılan çalışmaları Afganistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Kabil’deki Türk Büyükelçiliği ile işbirliği içerisinde yürüttüklerini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Plastik sektörünün birleştirici gücü olan Vakfımız PAGEV, plastik poşetten forma ile küçük bir hayali olan Murtaza için büyük bir adıma vesile oldu. Biz Türk plastik sektörü olarak konuya insanı boyuttan yaklaştık ve yapılması gerekeni yaptık. Kimliği bile olmayacak kadar fakir bir bölgede zorluklar içinde yaşayan bu kardeşimizin hayaline giden yola destek vermeye çalıştık. Özellikle kardeş Afganistan yönetimi ve bölgedeki Türkiye’nin saygın varlığı ve konsolosluğumuzun çabaları bu sürecin esas kahramanlarıdır. Minik futbolseverin hayallerine giden yolda Messi ile buluşmasına ön ayak olduğumuz için ayrıca mutluluk duyuyoruz. Bir diğer sevindirici nokta da bu girişimlerimiz sonucunda dost ve kardeş ülke Afganistan’dan Türkiye plastik sektörümüz adına PAGEV’e bir devlet takdiri verilecek olmasıdır.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55