Yaz mevsiminde çocukların en sevdiği aktivitelerin başında gelen paten, doğru kullanılmadığında kıkırdak hasarına yol açabiliyor. Patenin kullanılma şeklinin önemli olduğunu belirten uzmanlar,ayak bileğini destekleyen, özellikle ayağın içe dönmesini önleyen ve kullanıcının ayak ölçüsüne uygun paten kullanılması uyarısında bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, yaz mevsiminin sembollerinden biri olan paten kullanımı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Sporu doğru şekilde yapmak lazım
İçinde bulunduğumuz yaz aylarında çocukların ve gençlerin sokaklarda ve parklarda paten kaydığını belirten çocuklara çok sık rastlandığını belirten Doç. Dr. Defne Kaya, “Biz özellikle çocukları ve gençleri hareketsizlikle gelen obezite ve diğer sorunlardan korumak için, hareketi ve sporu öneriyor hatta bolca da vurgulamak istiyoruz. Ama burada vurgulanması gereken önemli bir nokta daha var; sağlıklı ve doğru bir şekilde hareket etmek, spor yapmak” diye konuştu.
Sayısız yararı var
Paten kullanmanın, kalbin ve kasların çalışmasını sağlayan güzel bir aktivite olduğunu ifade eden Doç. Dr. Defne Kaya, “Paten kullanmak, 30 dakikadan daha fazla kullanıldığı zaman metabolizmayı hızlandırır, kan basıncını düzenler, reaksiyon zamanı ve dengeyi geliştirir, hareket korkusunu azaltır ve cesareti geliştirir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini geliştirir, güçlü kemik ve kaslara sahip olmasını sağlar, ayrıca eklem hareketini artırırarak esnekliği geliştirir” dedi.
Ayak içe dönmemeli
Paten kullanımında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konunun “Patenin ayağı nasıl kavradığı ve patenin nasıl kullanıldığı” olduğunu kaydeden Doç. Dr. Defne Kaya, şunları söyledi:
“Bir kişinin kullandığı günlük ayakkabıda da, sporcunun spor ayakkabısında da, ayakkabının ayak bileğini nasıl kavradığı çok önemlidir. Eğer ayağa arkadan baktığınızda ayak içe doğru dönüyorsa bacak hatta bel eklemleri için tehlike var demektir. Ayağın içe doğru dönmesi ile yürüme tarzı bozulur, bacak kemiğimiz içe döner, uyluk kemiğimiz içe döner, kalça eklemimiz öne doğru şekil alır ve belimizdeki eğrilik artar. Tüm bu değişimler de eklemlerimize binen yükü artırarak yaşla birlikte kıkırdak kaybına neden olacak ürkütücü bir süreci başlatır.”
İlk 6 yaşa kadar yürüyüşe dikkat edilmeli
Bebek ve çocukların yürüyüş şekillerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Defne Kaya, “Özellikle yürümeye başladığı andan itibaren ilk altı yaşa kadar çocuğun yürürken bacağın şekline ebeveynlerin çok dikkat etmesi gerekir. Spor sırasında da bacağın aldığı şekil de çok kritiktir” uyarısında bulundu.
Ayak bileğini desteklemeli
Doç. Dr. Defne Kaya, uyarı ve önerilerini şöyle sıraladı:
“Paten kullanmanın olumlu etkilerinin üzücü sonuçlara dönüşmemesi için elbette ilk kural koruyucu ekipmanlarının mutlak kullanımıdır. Onun dışında, ayak bileğini destekleyen, özellikle de ayağın içe dönmesini önleyen ve kullanıcının ayak ölçüsüne uygun patenin kullanımını sağlamak çok önemlidir. Ayağımızın duruşu bacak şeklimizi belirler. İçe dönük bir ayak bileği tüm eklemler için yaralanmalara zemin hazırlar. Çocuğunuzun paten kullanırken ya da yürürken ayağının içe döndüğünü, dizlerinin arasındaki mesafenin azalıp ayaklarının arasındaki mesafenin arttığını, uyluğunun içe döndüğünü, bacaklarını birbirine sürterek veya oraklama tarzında ya da penguen tarzında yürüdüğünü düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bacak eklemlerine yönelik düzeltici ve koruyucu egzersizler, ayak bileğinin kontrolü sağlayacak tabanlık kullanımı çocuklarınızın sağlıklı spor yapmasını, ileri yaşlarına sağlıklı eklem ve kıkırdaklarla gelmelerini sağlayacaktır. Sağlıklı ve hareketli günler diliyorum.”