Meme kanseri geçiren kadınlar için pembe bileklikler hayati önem taşıyor.
Meme kanseri geçiren kadınlar için pembe bileklikler hayati önem taşıyor. Sağlık sektöründe evrensel bir simge olan pembe bileklik, hastanın o tarafında koltuk altı lenf bezlerinin alındığı mesajını vererek, sağlık görevlilerine o koldan bir işlem yapmamaları için uyarı niteliği taşıyor.
Denizli Onkoloji Gönüllüleri Dayanışma Derneği (DENOG) Başkanı Nejla Aslan, evrensel bir simge olan pembe bilekliklerin, meme kanseri veya bir başka kanser türü nedeniyle koltuk altı lenf bezleri alınmış kadınlar için hayati önem taşıdığını söyledi.
Meme kanseri geçiren hastalarda; kanser lenf bezlerine sıçradıysa, yayılmayı önlemek amaçlı ameliyatla koltuk altı lenf bezlerinin alındığını belirten Nejla Aslan, tedavi süreci tamamlansa dahi lenf ödem gelişmemesi için kişinin hayatı boyunca o kolla ağır iş yapmaması gerektiğini dile getirdi.
O koldan tansiyon ölçülmesi, kan alınması, iğne yapılması, damar yolu açılması, serum takılması gibi tıbbi işlemlerin de riskli olduğunu kaydeden Aslan, bu kişilerin hangi koltuk altından lenf bezleri alınmışsa o kollarında pembe bileklik taşıdıklarını, sağlık görevlilerinin de bu bilekliği gördüklerinde diğer koldan işlem yaptıklarını ifade etti.
Bilinci açık hastaların zaten durumunu ifade edebildiğini anlatan Nejla Aslan, “Ancak trafik kazası, bayılma gibi durumlarda hasta bilinci kapalı olarak sağlık kuruluşuna götürülebiliyor. Pembe bileklik, bu gibi durumlar için düşünülmüş evrensel bir simge. Biz de DENOG olarak her yıl bu pembe bilekliklerden yaptırıp, imkanlarımız ölçüsünde meme kanseri öyküsü olan kişilere iletiyoruz. İhtiyacı olanlar pembe bileklik temini için derneğimize başvurabilir” diye konuştu.
Denizli Onkoloji Gönüllüleri Dayanışma Derneği’nin yaptırdığı pembe bilekliklerin üzerinde “Lenf Ödem Riski İşlem Yapmayınız” uyarısı bulunuyor.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55