Pis Havuz Suyu, Dış Kulak Enfeksiyonu Yapıyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatilcileri havuz konusunda uyaran Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, pis havuz suyunun dış kulak enfeksiyonuna neden olduğu, temiz havuza girilmesi gerektiğini ve dış kulak enfeksi

16.07.2013 19:38:50 0
Pis Havuz Suyu, Dış Kulak Enfeksiyonu Yapıyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatilcileri havuz konusunda uyaran Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, pis havuz suyunun dış kulak enfeksiyonuna neden olduğu, temiz havuza girilmesi gerektiğini ve dış kulak enfeksiyonu ile ilgili bilgi verdi.

Özellikle yaz aylarında rasladığımız dış kulak yolu iltahapları son derece ağrılı ve tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açan bir enfeksiyondur. Otitis eksterna olarak da isimlendirilen dış kulak yolu enfeksiyonları, genellikle kirli sularda yüzen kişilerde ortaya çıkar.
Aslında dış kulak yolu gayet iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapıdır. Buna rağmen çeşitli enfeksiyonlar (mantar, virus, bakteri) bu bölgeyi etkileyebilir.
Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü neden, bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olur. Özellikle aşırı suda kalma ve anahtar gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görür. Buna bir de kirli denizlerde ve düzenli bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmeyi eklersek dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur.
Hastalarda genellikle şiddetli ağrı, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı görülebilir. En belirgin şikayet ağrı olup, bazen hastanın ağzın açıp kapamasına bile engel olacak kadar şiddetli olabilir. Muayene ağrılı olup dış kulak yolu şiş ve akıntı ile dolu olabilir. Hastalığı ağır formunda dış kulak yolu tamamen kapanabilir.
Tanı koymak kolaydır. Tedavi edilmediği takdirde olay kronikleşerek sık akut atakların ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Özellikle altta şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi bozukluğu gibi hastalıklar varsa, otitis eksterna daha ciddi bir hastalık olarak düşünülmelidir.
Çoğunlukla uygun seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlalar tedavide yeterli olmaktadır. Hekim tarafından yapılan kulak bakımlarının tedavideki yeri de son derece önemlidir. Bazı durumlarda dış kulak yolu o kadar şişerki damlalar kullanılamaz. Bu durumda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar, ilaçlarla devamlı ıslatılarak tedaviyi etkili hale getirilir.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor