PLASTİK POŞETLERE ÜCRET GETİRİLDİ AMA PAT ŞİŞELER DAHA MI AZ ZARARLI?

Bazı ülkeler pet şişe, plastik poşet konusunda yasaklamalar getirse de, plastik üretimi dünyada artmaya devam ediyor. Ülkemizde çok tartışılan ve tepkilere neden olan Plastik Poşetlerin yeni yıldan itibaren ücretli olması konusu,beraberinde pet şişe tartı

Gündem 10.12.2018 09:57:51 0
PLASTİK POŞETLERE ÜCRET GETİRİLDİ AMA PAT ŞİŞELER DAHA MI AZ ZARARLI?

Bazı ülkeler pet şişe, plastik poşet konusunda yasaklamalar getirse de, plastik üretimi dünyada artmaya devam ediyor. Ülkemizde çok tartışılan ve tepkilere neden olan Plastik Poşetlerin yeni yıldan itibaren ücretli olması konusu,beraberinde pet şişe tartışmasını da alevlendirdi. 

 

Plastik (Pet)şişelerin zararları hakkında her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Hem maliyetlerinin düşük olması, hem de insanların daha pratik olduğunu düşünmesi nedeniyle plastik şişeler hayatımızdan bir türlü çıkmıyor. İngiliz gazete Daily Mail'de yer alan habere göre; plastik şişeler hakkında vahim açıklamalarda bulunan Exeter Üniversitesi Ekotoksikoloji Profesörü Tamara Galloway, yaptığı açıklamada "Çoğu insan havada dahi küçük plastik parçacıklar olduğunu bilmiyor"kullandı.

 

Plastik şişelerin içeriğinde zararlı miktarlarda dayanıklılık ve esneklik sağlayan, homojenleştirici, parlatıcı ve renklendirici bulunması ve  içeriğinde zararlı maddelerin en önemlisi   petrol artığının bulunması...

 

 

 

Plastiğin ham petrolün işlenmesi sonrasında arta kalan malzemelerden elde edildiğine dikkat çeken  Uzmanlar , "Günlük hayatımızda hem ucuz hem de kolay erişilebilir olması sebebiyle çok büyük miktarda plastik madde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda plastik kaplarda bulunan Bisfenol A (BPA) adlı maddenin kalp hastalıklarını arttırdığı biliniyor. Bu maddenin şişelerde ve yemek kaplarında yasaklanması gerektiği savunuluyor. Ayrıca plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenlerde kanser sıklığının artabileceği de bilinen gerçekler arasında. Bu nedenle plastik bardak kullanımı insan sağlığını tehdit ediyor. Cam ve porselen kullanımı daha sağlıklı olduğu biliniyor. Plastik içerisinde herhangi bir sıvıyı dondurmamak ve ısıtmamak gerekiyor. Plastik maddelerde bulunan flalein maddesi erkeklerde testesteron hormonunu etkileyerek kısırlık ve iktidarsızlık yapabiliyor. Kağıt bardaklarda zannedildiğinin aksine sadece kağıttan üretilmiyor. Kalitelerine göre üzerinde çeşitli kanser yapıcı maddeler bulunabiliyor" diye uyarıyorlar.

 

Amerikalı bilimin adamlarının yaptığı açıklamaya göre, BPA insanlarda göğüs kanseri, düşük sperm sayısı, diyabet ve prostat kanseri gibi hastalıklara yol açıyor. Şişelerde gözle görülmeyen bir çatlak, BPA’nın suya sızmasına sebep oluyor. PET şişelerdeki kimyasallardan en çok etkilenen grup ise bebek ve büyüme yaşındaki çocuklar. Piyasada satılan bebek ürünlerinin 95’inde BPA bulunuyor. 


Harvard Üniversitesi’nde 77 öğrenci bir hafta boyunca sadece plastik şişelerden su içtikten sonra idrarlarındaki BPA oranının 69 olduğu görüldü. Almanya’daki Goethe Enstitüsü’nden Martin Wagner’ın sümüklüböceklerle yaptığı deneyde, platik şişe içerisinde yetiştirilen ve şişenin salgıladığı yüksek doz estrojen hormonu alan sümüklüböcekler, cam şişedekilerden iki kat daha fazla yumurta üretti.

 

Plastik şişelerin doğaya çıkardığı fatura da yüksek. Her bir plastik şişeyi üretmek için şişenin dörtte birini dolduracak kadar petrol gerekiyor. Her yıl 2.7 milyon ton plastik, sadece su şişesi üretmek için kullanılıyor. Plastik doğada çözünmüyor, 450 sene sonra fotosentezle parçalara ayrılıp toprağı veya suyu kirletiyor. 

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07