Mevsim nedeni ile, havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik
Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, baharın kendini htirdiği şu günlerde alerjik hastalıkların göz sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Mevsim nedeni ile, havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da yoğun olarak görülmeye başladı. Bu tür alerjik hastalıkların göz sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı uyarılarda bulundu. Sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi sorunların bu dönemde oldukça sıklaştığına dikkat çeken Cıllı, “Bu tür belirtiler, alerjik göz nezlesi olduğuna işarettir. Bu sorunun kendi kendine geçmesi için kesinlikle beklenmemeli, bir uzmandan yardım alınmalıdır” dedi.
ÇOCUK YAŞLARDA ORTAYA ÇIKIYOR
Alerjik göz nezlesini büyük oranda rüzgâr ile birlikte uçuşan polen ve tozların tetiklediğini de belirten Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, “Alerjik göz nezlesi genellikle çocuklarda ortaya çıkıp, yıllarca aynı mevsimlerde kronikleşerek kendini gösterebiliyor. Her sene yinelenen bu alerjilerde, korunma ve tedaviye yönelik yapılması gereken en önemli şey alerji duyulan maddenin tespit edilip o maddeden kaçınmaktır. Ayrıca tozlu ortamlardan uzak durulmalı, dışarı çıkıldığında da şapka ve gözlük kullanımı kesinlikle tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
GÖZÜNÜZE ELLE TEMAS ETMEYİN
Alerjik olarak ortaya çıkan göz problemlerinde, kaşınmaya karşı da dikkatli olunmasını söyleyen Cıllı, “Bu tür vakalarda genellikle kaşınma çok sık görülür. Bu durumlarda kesinlikle elin gözle teması engellenmelidir. Çünkü gözü kaşımak ve ovuşturmak, gözün ön kısmında bulunan ve saydam tabakası olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olabileceği gibi ciddi görme kayıplarına neden olabilecek “keratokonus” hastalığına da zemin hazırlayabilir. Bu tür durumlarda hastanın biran önce uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55