Tarih: 26.07.2017 11:44

POROZ BETON KULLANIMI SEL FELAKETİNDEKİ HASARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada 20-30 yıl kadar, Türkiye’de ise son yıllarda kullanılmaya başlanan su geçirme özelliğinden dolayı çevreci beton olarak da adlandırılan “poroz beton”, İstanbul’da yaşanan sel felaketi sonrası tekrar gündeme geldi. Birleşik Devletler Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından yollarda en iyi "yağmur suyu yönetim çözümlerinden biri" olarak öne çıkan ve yerleşim yoğunluğu düşük bölgelerde uygulama yükümlülüğü getirilen poroz beton hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği TÇMB Başkanı M. Şefik Tüzün:“Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan sel felaketi hayatı felç etmiş ve maalesef maddi hasarlara yol açmıştır. Herhangi bir can kaybının yaşanmamış olması bizi mutlu etse de özellikle alt yapı sorunu ve yollarda, asfalt ve beton yüzeyli geniş alanlarda kullanılan malzemeler felaketin boyutunu artırmıştır. Yollarda ve geniş yüzey alanı bulunan parklarda, otoparklarda poroz beton kullanımının yaygınlaşmasıyla bu tarz olumsuzlukların yaşanmasının önüne geçilebilecektir. Poroz beton uygulamaları geçirimsiz klasik kaplama yüzeylerinin aksine yağmur suyunun kaplama yüzeyinden geçişine izin vererek suyu kirletmeden yeraltı suyuna ulaştırmaktadır” dedi.

 

 

Temiz su kaynaklarına olumlu etki

Poroz beton uygulamalarının kaplama yüzeyinde istenmeyen suyu uzaklaştırmasının yanı sıra, temiz su kaynağı bulmak için ayrılan bütçenin de daha etkin kullanımına katkı sağladığını belirten Tüzün:“Poroz beton kaplamaların her m2’sinden yaklaşık 200 litre suyun bir dakika içerisinde geçişine izin vererek suyu adeta içmektedir. Bu nedenle poroz betonun,geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan ve son 32 yılın en yoğun yağışı olarak kayda geçen yağışlarda bile, yağmur suyunun kaplama yüzeyinden tahliye edilmesinde etkili sonuçlar verdiği görülmüştür. Poroz betonun özel boşluklu yapısı sayesinde yağmur suyu kaplama yüzeyinden alttaki tabakalara geçerek hızlıca son varacağı adrese, yeraltı suyuna ulaşmakta ve yeraltı suyunu beslemektedir. Bu sayede pahalı ve büyük drenaj altyapısı yatırımlarına duyulan ihtiyacı da azaltmaktadır” diyerek poroz beton kaplamaların ekolojik sisteme katkısını da dile getirdi.

 

 

Ülkemizde, 2011 yılından bu yana Denizli’de 110 km poroz beton uygulaması gerçekleştirilmiş ve 2015 yılında da altyapısı tamamlanmış yollarda 70 km daha poroz beton temel uygulaması geçen ay ihale edilmiştir.

 

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği(TÇMB) Hakkında:

 

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB),1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 51’i entegre, 15’i öğütme tesisi olmak üzere, toplam 66 kuruluşu temsil etmektedir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —