PROF.DR HAKAN ŞENTÜRK; 'BU ZÜLME SESSİZ KALMAYIN!'

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şentürk, Filistin’de yaşanan zulümle ilgili bir video mesajı paylaştı.

Gündem 20.10.2023 12:17:00 0
PROF.DR HAKAN ŞENTÜRK;

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şentürk, Filistin’de yaşanan zulümle ilgili bir video mesajı paylaştı. Prof. Dr Şentürk, İngilizce olarak yayınladığı mesajında İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulmü kınayarak İsrailli ve Batılı aydınları bu zulme tepki göstermeye çağırdı.

İsrail’in, bütün dünyada infiale neden olan, Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni vurmasına tepkiler dinmiyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şentürk de bir açıklama yaparak İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulmü kınadı. İngilizce bir video mesaj yayınlayan Prof. Dr. Şentürk, tüm Batılı ve İsrailli aydın, akademisyen ve hekimleri bu zulme tepki göstermeye çağırdı.

“Bu bir kısır döngü”

“Son yedi gündür İsrail ve Gazze’de bir kısır döngü yaşıyoruz” diyen Prof. Dr. Şentürk, “İsrailli sivillere yapılan saldırıyı da elbette tasvip etmiyoruz. Ancak gözlemlediğimiz şu ki, İsrail’in Gazze’deki masum sivillere yönelik yaptıkları artık bir soykırım noktasına geldi. Bu sadece Gazze halkına değil insanlığa karşı yapılmış bir saldırıdır” diye konuştu.

“Hastane saldırısı vahşet!”

İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısını “vahşet” olarak niteleyen Prof. Dr. Şentürk, “Ben bir hekimim ve tıp profesörüyüm. Hastaneye yapılan bir saldırı, hiçbir dönemde, hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu insanlık suçunu işleyen İsrail hükümeti, orada, hasta, yaşlı, kadın, çocuk, yaralı, toplam 500’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Her şeyden önce Gazze halkına yönelik toplu bir cezalandırma son derece üzücüdür” ifadelerini kullandı.

“İsrail’in yaptıkları Orta Çağ’ı anımsatıyor”

Bazı Batılı hükümetlerin bu saldırıya sessiz kalmasını “Saldırının zımnen onaylanması” olarak değerlendiren Prof. Dr. Şentürk, “ABD ve Avrupa hükümetleri açık veya gizli olarak İsrail’in yaptıklarını onaylıyor görünüyorlar, çünkü tepki göstermiyorlar. Aslında ben bu ülke halklarının da bu vahşi saldırıya tepkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü böyle bir çağda bu olacak bir şey değil. Ancak İsrail Ordusu’nun Filistin halkına yaptıkları Orta Çağ dönemlerini anımsatıyor. Ben şimdi tüm Batılı aydınlara, akademisyenlere ve hekimlere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu zulme sessiz kalmayın! Tepki gösterin! Çünkü hükümetleriniz İsrail’in Filistin’de yaptıklarını meşru müdafaa olarak görüyor. Oysa bu bir meşru müdafaa değil alenen vahşettir. Bu bir insanlık suçudur” şeklinde konuştu.

İsrailli aydınlara da çağrı

Batılı aydınlar için yaptığı çağrıyı İsrailli aydınlar için de tekrarlayan Prof. Dr. Şentürk, “İsrailli meslektaşlarımı, aydınları ve akademisyenleri de tepki göstermeye çağırıyorum. Eminim ki onlar da bu zulmü onaylamıyorlar. Üstelik bu insanlardan bazılarının hükümetlerine ve Başbakanlarına karşı çıktıklarından da eminim. Ancak sesleri maalesef zayıf kalıyor. Batı’da da İsrail’in bu zulmüne karşı çıkanlar görevlerinden uzaklaştırılabiliyor. Bu Batı’nın savunduğu demokratik değerlere asla uygun düşen bir davranış değil” dedi. Batı medeniyetinin şu an bir sınavda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şentürk, “Batı’nın bu medeniyet ve insanlık sınavından geçip geçemeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Bütün Batılı aydınların İsrail terörüne karşı ayağa kalkması gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili ne gerekiyorsa yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Erich Frank” hatırlatması

“Biz Türkler son derece hoşgörülü bir milletiz” diyen Prof. Dr. Şentürk, “Museviler tarihte İspanya’dan kovulduğunda onlara Osmanlı Devleti kucak açtı. Daha yakın tarihte Nazi Almanyası’nda pek çok saygın Yahudi bilim insanı ülkelerinden koparıldı, onlara da biz kucak açtık. Bu bilim insanlarından biri, Ord. Prof. Dr. Erich Frank bizim hastanemizde ve üniversitemizde uzun yıllar görev yaptı. Biz Araplarla olduğu kadar Yahudilerle de kardeşiz. O yüzden bu zulümle hiçbir ilgisi olmayan masum Yahudi kardeşlerimize karşı geliştirilmek istenen her türlü tepkiden de uzak durmalıyız. Çünkü bu insanlardan bazılarının İsrail teröründen uzak durmak için Türkiye’ye sığındığını görüyoruz. Onlara da kucak açmalıyız ve iyi davranmalıyız. Biz akademisyenler de bu kısır döngünün sona ermesi, İsrail ve Filistin halklarının normal hayatlarına dönebilmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Dediğim gibi bu bir sınav. Bu sınavın sonunda Batı eğer Filistinli masum sivilleri koruma konusunda başarısız olursa, onların adalet konusunda yaşadıkları kaygıyı ortadan kaldıramayız” diye konuştu.

Prof. Dr. Şentürk, “Umarım bu çatışma yakında çözülür. İsrailli veya Filistinli, bu çatışmanın tüm kurbanları için dua ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


Anahtar Kelimeler: . HAKAN ŞENTÜRK; ' ZÜLME SESSİZ KALMAYIN!'
32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19