Tarih: 12.06.2016 10:03

RAMAZAN AYINDA SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Facebook Twitter Linked-in

İftar ve sahur arasındaki sürenin kısa olması sebebiyle sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzmanlar , “Susuz geçen uzun bir günün ardından sahura kadar geçen sürede vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak çok önemlidir. Bu sıvı ihtiyacı çay, kahve ya da asitli içecekler yerine su içilerek karşılanmalıdır” dedi.

    ''RAMAZAN AYINDA SU TÜKETİMİNE DİKKAT''

I     BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR PROGRAMLAR VE KANSER   I     yazdır   I     10.06.2016     
 
Son birkaç senedir yılın en uzun saatlerine denk gelen ramazan ayı su kaybetme oranımızı arttırıyor. Uzun süren sıcak günler, açlık nedeniyle su kaybı enerjini düşmesine neden olur. Ramazanda hem sıcak havanın etkisi hem de uzun saatler vücudun su gibi en temel ihtiyacının karşılanamaması sonucunda; susuzluk ve buna bağlı olarak da sağlık sorunları görülebilmektedir. Oruç tutarken metabolizmanın su ihtiyacının değişmediği, azalmadığı ve hatta sıcaklara bağlı olarak arttığı unutulmamalıdır.

Vücudumuz tüm gün boyunca normal şartlarda idrar, terleme gibi etmenlere bağlı olarak 2 litre civarında suyu dışarıya atarken bu oran yaz aylarında daha fazla artmaktadır. Bu nedenle ramazan boyunca düzenli ve bol miktarda su tüketmek sağlımız için önemli noktalardan biridir. Az su tüketimi sonucu uzun saatler oruç tutan kişilerde gözlenebilecek sağlık sorunlarının başında, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sıvı kaybıyla birlikte gelişen çeşitli olumsuz durum ve sağlık sorunları gelebilir. Ramazan boyunca, su yerine çay ve kahveye yönelmek de su kaybına neden olur. İftar ve sahur arasında mutlaka ve mutlaka 10 bardak suyu tüketmeye çalışın. Aksi halde zor bir ramazan orucu sizi bekler. Ramazan ayında bozulan beslenme düzenimiz, tuzlu gıda tüketimin artması ile vücuda giren tuz oranını arttıracağından daha fazla suya ihtiyaç duymamıza olanak sağlar. Vücudumuzda bulunan su dengesini bozar. Özellikle ramazan boyunca yeteri kadar su tüketimine dikkat edilmezse su kayıplarına bağlı olarak vücudun sıvı- elektrolit dengesinin bozulmasına neden olunur. Bu dengesiz durum ise ben başat böbreklerimiz olmak üzere kalp ve dolaşım sistemimizi ve beyin sağlığımızı bozabilir. Ramazan ayı boyunca aksatmadan mutlaka günde en az 2,5 – 3 litre su tüketmek gereklidir. Su ve elektrolit dengesinin sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmek adına 17 saat susuz kalmanın dışında kalan süre dilimi içerisinde belirli aralıklarla gereken miktarda suyu

Tüketmek gereklidir. Bunun için ramazan boyunca her gece sahura kalkılması daha düzenli bir su alınmasına yol açar. Daha rahat ve sağlıklı bir ramazan ayı için bol bol su tüketimine mutlaka devam edin.

Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar Neledir?

İftar ile sahur arasını verimli kullanmalıyız. Sık sık, azar azar su tüketmeliyiz.

 Yağlı, tuzlu, şekerli besinler vücudumuzda su kaybına neden olur. Ramazan ayında özellikle sahurda bu tarz besinlerden uzak kalmalıyız.

Kahve, kola, çay, soda gibi içecekler suyun yerini asla tutmaz. Hatta su kaybına neden olma ihtimalleri de bulunmaktadır.

Gün içerisinde serin yerleri tercih edip, güneşten uzak durmalıyız. Evden çıkmamız gereken durumlarda ise güneşin ve sıcağın az olduğu akşam saatlerine yakın vakitlere denk getirerek sıvı kaybını minimuma indirmeye çalışmalıyız.

Gün içerisinde su kaybını önlemek için mutlaka sahura kalkmalıyız.

Salatalık, karpuz, ev yapımı meyve suları gibi besinleri bol bol tüketmeliyiz. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —