Kudret International Hospital Hastanesi doktorlarından Uzman Dr. Hasan LEVENT’in Ramazan sonrası sağlıklı yaşam reçetesini açıkladı.
Ramazan ayının sona ermek üzere olduğu bu günlerde, oruçla birlikte yavaşlayan metabolizmamızı sağlıklı ve dengeli beslenme düzenine alıştırmanın sağlıklı yaşam için anahtar niteliğinde olduğu belirten uzmanlar, yaklaşan bayram öncesinde sağlıklı beslenme konusunda açıklamalar yaparak halkı uyarıyor.
Kudret International Hospital Hastanesi doktorlarından Uzman Dr. Hasan LEVENT’in Ramazan sonrası sağlıklı yaşam reçetesini şöyle açıklıyor;
“Bayram sabahı ve bayram süresince hafif bir kahvaltıyla güne başlamanmalı. Kahvaltıdan yarım saat önce bir bardak limonlu ılık su ile beraber 3-4 tane erik veya kayısı yememiz, Ramazan sonrası kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır. Peynir, zeytin, haşlama yumurta, domates, salatalık gibi mevsim sebzeleri, doğal ekmek gibi mideyi zorlamayacak besinler aşırıya kaçmadan yenebilir. Öğle ve akşam öğünlerinde ise çorba ,etli-etsiz az yağlı sebze yemekleri, yoğurt veya cacık, doğal ekmek azar azar yenmelidir. Ara öğünlerde meyve, sütlü veya meyveli tatlılar ölçülü miktarda tüketilebilir.
Bayram ziyaretleri sırasında aşırı tatlı, çikolata, çay ve kahve ikramları olmaktadır. Bir gün içerisinde aşırı miktarda kafein ve şeker tüketilmesi uykusuzluk, çarpıntı, hazımsızlık, reflü, mide ağrısı, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Günde en fazla 3-5 çay bardağı çay, 1-2 kahve, 1 porsiyon tatlı şeklinde sınır koymak sağlığımızı tehlikeye atmamak açısından uygun olacaktır.
Kalp, tansiyon, şeker, karaciğer ve böbrek hastaları kendilerine verilen diyet programlarına göre beslenmeye dikkat etmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra günde 2-3 litre su, 1-2 şişe doğal maden suyu içilmelidir. Ramazan süresince yavaşlayan metabolizma hızımızın artması ve alınan fazla kiloların verilmesi açısından bol bol hareket edilmeli, sabah ve akşam 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.
Bayramdan sonra 3 ana öğün, 2 ara öğün şeklinde 4 ana besin grubunu içeren gıdalardan ölçülü şekilde tüketilmelidir. Ana öğünlerde süt ürünleri, et-tavuk-balık-yumurta-kurubaklagiller, çiğ ve pişmiş sebzeler, doğal ekmek, esmer pirinç, bulgur gibi tahıllar; ara öğünlerde ise meyve ve badem, ceviz, fındık, antep fıstığı gibi sağlıklı ürünler tüketilmelidir.
” HABERİN OLDUĞU HER YERDE’’
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
HABER:ABDULLAH ORTAÇ