Tarih: 12.06.2016 18:51

RAMAZANDA ÇAY TÜKETİMİNE SINIRLAMA GETİRİLMELİ

Facebook Twitter Linked-in

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Diyetisyeni Merve Demir, Türk halkının vazgeçilmezlerinden olan çayın tüketimine ramazanda sınırlama getirilmesi gerektiğini belirterek, “Çay içerdiği maddelerden dolayı sıvı atımını artırır. Bu nedenle ramazanda günde 2-3 fincan çaydan fazlası içilmemelidir” ifadelerini kullandı.

 

Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi ve oruçlu kalının sürenin 17 saati bulması nedeniyle susuzluk sorununun yaşandığına dikkati çeken Demir, “Vücudumuzun yüzde 70-75'i sudur ve yüzde 20 su kaybı hayati tehlikelere yol açmaktadır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; az ve yetersiz sıvı tüketimi böbrekleri yorarak, kanda üre, ürik asit ve kreatin gibi zararlı maddelerin artmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda ciddi baş ağrıları, baş dönmeleri, mide bulantıları, kalp çarpıntıları ortaya çıkıyor” dedi.

 

Demir, ramazanda doğru sıvı alımının önemine işaret ederek, iftardan sahura kadar olan zaman içerisinde yaklaşık 2.5- 3 litre su tüketilmesi, şekersiz komposto, taze sebze ve meyvelerle sıvı alımının artırılması gerektiğini belirtti.

 

Türk halkının vazgeçilmez içeceklerinden olan çayın tüketimine ise sınırlama getirilmesi gerektiğini anlatan Lokman Hekim diyetisyeni Demir, “ Çünkü çay içerdiği kafeinden dolayı diüretiktir ve ADH hormonunu (antidiüretik hormon) baskılayarak sıvı atılımını arttırır, bu nedenle oruç tutarken günde 2-3 fincan çayı geçmemek gerekir” görüşüne yer verdi.

 

ORUÇ TUTMAK KİLO VERME YÖNTEMİ DEĞİLDİR

 

Ramazanı birçok kişinin kilo verme yöntemi olarak düşündüğüne dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

“Vücudun uzun süre aç ve susuz kalması metabolizmayı yavaşlatarak besinlerin yağa dönüşüp depolanmasını kolaylaştırır. Bir de buna oruçtan dolayı gelen hareketsiz yaşam eklenince bireylerin kilo alması daha da olası hale gelir. En büyük yapılan yanlış ise sahura kalkmayıp su içerek niyet etmektir. Böylece gün içerisinde kan şekeri çok fazla düşer, iftarda olması gerekenden daha fazla miktarda ve özelliklede karbonhidrat içerikli besinler tüketilir. Bu dönemde bireyler ağırlık kaybını hedeflerken artmış yağ oranı ile karşılaşır. Bu nedenle ramazan ayında kilo kaybından ziyade önce sağlık düşünülmelidir. Mutlaka sahura kalkılmalı, iftarda mideye çok yüklenilmemeli ve mümkün olduğunca iftardan 1.5 - 2 saat sonra yürüyüşe çıkılmalıdır.”

 

10 ÖNEMLİ TAVSİYE

 

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Diyetisyeni Merve Demir, sağlıklı bir ramazan geçirilmesi için şu 10 tavsiyede bulundu:

- Mutlaka sahura yapın

- Bol lifli beslenmeye özen gösterin

- Sıvı tüketiminizi arttırın

- Protein kaynaklı beslenin

- Bulgur, tam buğday unundan yapılmış ürünler gibi kan şekerinizi dengeleyecek kaliteli karbonhidratlar tercih edin 

- Porsiyonlarınızı küçültün

- Şerbetli, kızarmış ve hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyve tatlıları ve taze meyveler tercih edin

- Kızarmış, kavrulmuş ve çok yağlı yemeklerden kaçının

- İftardan sonra hareketinizi arttırın

- Uyku düzeninize dikkat edin

 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —