Tarih: 14.06.2016 10:24

RAMAZANDA UYKU SAATİNİ ÖNE ÇEKİN RAHAT EDİN

Facebook Twitter Linked-in

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Mansur Sezginer, ramazan ayında sahura kalkılmasının ve yeme alışkanlıklarının değişmesinin uyku düzenini bozacağına dikkati çekerek, uyku saatlerinin öne çekilmesinin oruç tutan kişileri rahat ettireceğini söyledi.

 

Ramazan boyunca uyku süresinin kısalacağının altını çizen Sezginer, fazla içilen sigaranın da uyku kalitesini bozacağına vurgu yaptı. Uyuma güçlüğü çekenlerin yatak odalarında televizyon bulundurmamalarını, sıcak olmayan ve karanlık ortamları tercih etmelerini tavsiye eden Sezginer, “Uykuya geçiş süresini makul sınırlara indirmeye çalışın” dedi.

Yemek düzeninin de uykuyu etkilediğine işaret eden Sezginer, ''İftar ve sahurda tıka basa yemek, uyku düzenini ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Özellikle iftarda aşırı yemek yenilmesi mide ve bağırsak sisteminin aşırı yüklenmesine, karında basınç artışına, akciğer ve kalpte sıkışmaya neden olabilir. Bu da sağlıklı uykuya engel olur'' diye konuştu.

YEMEKTEN HEMEN SONRA UYUMAYIN

Sezginer, uykudan önce hafif egzersiz yapılmasının, ılık duş alınmasının faydalı olabileceğini bildirdi. İftardan veya sahurdan hemen sonra yatmanın ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkati çeken Sezginer, ''Çok yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Lokmalar iyice çiğnenerek yutulursa hazım kolaylaşacak ve şişkinlik ortaya çıkmayacaktır. Bu da uykuya geçişte sorun çıkmasını önleyecektir'' diye konuştu.

İftardan sonra aşırı çay ve kahve içilmesinin de uykuyu kaçırabildiğini belirten Lokman Hekim Hastaneleri Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Sezginer, şöyle devam etti:

“Aşırı çay tüketimi idrar söktürücü etki de yapacağından sıvı ve elektrolit kaybına sebep olabileceği gibi sık idrara çıkma isteği uykuyu da bölecektir. Sigara mümkünse içilmemelidir. Oruç süresince sigara içmeden durabilme iradesi, bu alışkanlığı terk etmek için fırsat olarak değerlendirilebilir. Fazla içilen sigara, uyku kalitesini bozar.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —