Uzmanlar, orucun sağlık üzerindeki faydalarını görebilmek, kilo almadan sağlıklı bir ramazan geçirebilmek için tüm besin çeşitlerinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasına özen gösterilmesi gerektiğine değiniyor.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutacak olanlar için de sağlık önerileri tartışılmaya başlandı. Uzmanlar, orucun sağlık üzerindeki faydalarını görebilmek, kilo almadan sağlıklı bir ramazan geçirebilmek için tüm besin çeşitlerinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasına özen gösterilmesi gerektiğine değiniyor. Konu ile ilgili görüş bildiren uzmanlar, orucun detoks özelliğine dikkat çekiyorlar.
Kudret International Hospital Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Levent, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi: Sahurda ve iftarda süt ve süt ürünleri, doğal ekmek ve tahıllar, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyvelerden oluşan ana besin gruplarını içeren bir menü hazırlanmalıdır. Yemekler az zeytinyağlı ve az tuzlu yapılmalıdır. Kronik hastalıkları nedeniyle tedavi gören hastaların, muhakkak uzman doktora danışarak oruç tutmaları sağlıkları açısından uygun olacaktır.
SAHUR NASIL YAPILMADILIR ?
Oruç tutarken sahurun ihmal edilmemesi gereken bir öğün olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Hasan Levent; “Kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Bu hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olmakta hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Tok tutucu, kan şekerini dengede tutan, susuzluğu ve kabızlığı önleyen bir menü hazırlanır. Yemek öncesinde 2-3 bardak ılık su içilir. Su kaybını arttırdığı için çay ve kafeinli içecekler içilmemelidir. Protein içeriği yüksek; süt, peynir, yumurta, zeytin, ceviz, badem, fındık, 3-4 dilim doğal ekmek, domates, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler, karpuz gibi sulu meyveden oluşan bir kahvaltı menüsü tercih edilebilir. Tercihen çorba (mercimek, domates, esmer pirinç, tarhana, sebze), yoğurt, cacık, etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeği, doğal ekmek, erik kompostosu, domates, salatalık, yeşil yapraklı sebzelerden bir menü yenilebilir” dedi.
İFTAR NASIL YAPILMALIDIR ?
Ramazan ayında sıkça rastlanan iftar sonrası rahatsızlıkların basit tedbirlierle önlenebileceğini ifade eden Dr. Hasan Levent, alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:
“Sahur ile iftar arasında uzun bir açlık süresi olduğu için metabolizma yavaşlamakta, kan şekeri düşmektedir. Kısa sürede aşırı miktarda besin tüketilmesi önce kan şekerinin hızla yükselmesine, sonra hızla düşmesine neden olacaktır. Sonuçta yemek sonrasında uyku hali, halsizlik, çarpıntı nefes darlığı, baş ağrısı, terleme hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetler meydana gelecektir. Bunu önlemek için oruç bir hurma veya zeytin tanesiyle açılabilir, üzerine bir bardak ılık su ve bir kâse çorba içildikten sonra 10-15 dakika ara verilmelidir. Sonra 1-2 dilim doğal ekmek veya pide, etli veya etsiz 4-5 kaşık yemek, salata, 3-4 kaşık yoğurt veya bir küçük kâse cacık yavaş yavaş yenmelidir. Kola, gazoz, hazır meyve suları, turşu gibi asitli ve şekerli gıdalar yenilip içilmemelidir. Meyve ve tatlılar iftardan 2-3 saat sonra ara öğün olarak yenmelidir. Tatlı olarak az şekerli meyve tatlıları, az şekerli kompostolar ya da az şekerli sütlü tatlılar ölçülü olarak tüketilmelidir.”
SU TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR ?
Metabolizmanın normal çalışması için günde ortalama 10-12 bardak su içilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Uzman Dr. Levent, sahurda 2-3 bardak, iftarda 1-2 bardak geri kalan miktarın da iftardan 1 saat sonra başlayarak sahura kadar içilmesini, çay ve kahvenin ise iftardan 1 saat sonra içilmesinin doğru olacağını sözlerine ekledi.
‘’HABERİN OLDUĞU HER YERDE’’
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55