Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı 16 Nisan?da yapılan referandum ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı 16 Nisan’da yapılan referandum ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Hasan Ayrancı yaptığı açıklamada;
“Türk siyasi hayatı 16 Nisan referandumuyla yeni bir döneme girdi. Şüphesiz bu dönem ülke yönetiminde yapısal bir değişikliğin demokratik süreçlerle tercih edilmesinden dolayı ayrı bir anlam kazanacaktır.
Tarihin belirli koşullarında ve belirli bir coğrafyada doğmuş bulunan parlamenter sistem, uzun yıllar askeri ve bürokratik vesayetin baskısı altında kaldı. Aynı zamanda içeriden ve dışarıdan gelen tehditlere rağmen varlığını sürdürmeye çalıştı. Bu süreçte parlamenter sistemin değişen dünya ve ülke şartlarıyla uyum sağlama ve parlamento dışı güçlere müdahale konusundaki zaafları daha iyi fark edildi.
Darbe sonrasında kabul edilmiş anayasa ile kurulan sistemin siyasal alanı düzenleme konusundaki yetersizlikleri uzun zamandır siyasetin her kesimi tarafından İfade ediliyordu. Türk halkı kendi geleceğini belirleme yolunda yeni bir adım attı. Bu adım dünyanın demokratik ülkelerindeki siyasal dönüşümün, kendi klasik mecrasından çıktığı bir zamanda olmuştur. Büyük güçler tarafından başlatılan dünyanın yeniden paylaşılması sürecinde ülkemizin dirayetli bir duruşa sahip olması elzemdir. Bu bakımdan Türkiye’deki durum dünya eksenli olarak düşünülmeli, ülkenin önünün açılmasında milli ve küresel pozisyon almasında daha güçlü bir bir yola girdiğine inanılmalıdır.
Bu sistem, halk ile yönetim arasındaki bütün aracıları kaldırmaktadır. Etkin bir idare doğurmaktadır. Dış güçlerin sözüm ona demokratik aracılar üzerinden milli iradeye tahakkümünü engellemektedir. Rasyonel Devlet fikrine uygundur. Ekonomik bakımdan verimlidir. İnsanımızın aklına ve iş tutuş şekline uygundur. Dışardan müdahale olmazsa çok büyük fırsatlar getirmektedir.
Memleketimize hayırlı uğurlu olsun” dedi
ARTUKLU HABER AJANSI-ÇANKIRI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55