Tarih: 23.07.2017 16:43

RÖNESANS`TAN İKİTELLİ`YE 2.700 YATAKLIK DEV HASTANE

Facebook Twitter Linked-in


Rönesans Sağlık Yatırım’ın Japon Sojitz ortaklığı ile Kamu Özel İşbirliği modeli kapsamında hayata geçirmeye hazırlandığı İkitelli Şehir Hastanesi’nin 163 milyar JPY tutarındaki finansal kapanışı Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza töreniyle tamamlandı.

 

Proje için gerekli finansman Japon Devlet Bankası Japan Bank for International Corporation (JBIC), Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTMU), Nippon Life Insurance Company, Dai-ichi Life Insurance Company, The Iyo Bank ve Standard Chartered Bank’in bulunduğu 8 farklı global finans kuruluşundan sağlandı

.


2.700 yatak kapasitesiyle dünyanın en büyük hastaneleri arasına girecek olan İkitelli Şehir Hastanesi, faaliyete geçtiğinde yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.

 

1 milyon m2’nin üzerinde inşaat alanına sahip olacak İkitelli Şehir Hastanesi, 2.000’den fazla sismik izolatörü ile tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak. Bu sayede deprem sırasında ve sonrasında bile tüm operasyonel faaliyetlerini aksama olmadan yerine getirebilecek.


Sağlık yatırımı konusunda Türkiye’nin en önemli firmaları arasında yer alan Rönesans Sağlık Yatırım’ın, Japonya’nın en büyük yatırım ve ticaret şirketlerinden Sojitz ortaklığı ile hayata geçireceği İkitelli Şehir Hastanesi’nin finansal kapanışı, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen törenle tamamlandı.

 

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen finansal kapanış töreninde, projenin yüzde 30 ortağı Japon Sojitz, projenin ana finansörü Japon Devlet Bankası JBIC, kredi verenlere sigorta sağlayan Japon devlet kuruluşu NEXI ile Japon kredi kuruluşları SMBC, BTMU, DAİ-İCHİ, NİSSAY, SCB ve IYO BANK’ın üst düzey yetkilileri de yer aldı. Yaklaşık 163 Milyar Japon Yeni tutarında kredi sağlanacak olan İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi’nin toplam yatırım tutarı 203 Milyar Japon Yeni olacak.

 

İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi, tamamlandığında 2.700 yatak kapasitesine sahip olacak ve günde 23 bin 600 hastaya hizmet verecek. 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanı olan şehir hastanesi, dünyanın en büyük hastanelerinden biri olacak. Yapıların deprem yüklerini aktarmada en etkili teknoloji kabul edilen sismik izolatör teknolojisi ile donatılacak olan hastane, deprem anında bile normal faaliyetine devam edebilecek. Deprem sırasında ve sonrasında bile tüm operasyonel faaliyetler aksama olmadan yerine getirebilecek.

 

2000’den fazla sismik izolatörle donatılacak olan İkitelli Şehir Hastanesi, tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak. Böylece Engineering News Record dergisinde yayınlanan habere göre şu anda birinciliği elinde tutan Rönesans Sağlık Yatırım’ın yatırımını yaptığı Adana Şehir Hastanesi Projesi’nin de açık ara önüne geçecek. 2020 yılında hizmete girmesi planlanan İkitelli Şehir Hastanesi Projesi, inşaat sürecinde aylık yaklaşık 6 bin kişiye, hastane tamamlandığında ise yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

 

2020’YE KADAR 4.3 MİLYAR DOLARLIK SAĞLIK YATIRIMI


Bu dev projeyle ilgili açıklama yapan Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, “203 Milyar Japon Yeni tutarındaki bu yatırımla dünyanın en büyük hastanelerinden birini İkitelli’de inşa etmek için ilk adımı bugün atıyoruz. Japon iş ortağımız Sojitz ve diğer yatırım kuruluşlarının sağlık alanında önemli eşik olacak İkitelli Şehir Hastanesi’ne 18 yıl vadeli bu büyüklükte yatırım yapmaları, öncelikle ülkemizin güçlü ekonomisine ve Rönesans Holding’in bu konudaki global deneyimine inançlarını ortaya koyuyor” dedi.

 

“Sağlık alanında yaptığımız tüm yatırımlarda olduğu gibi bu proje de en yüksek teknolojilerle donatılacak ve özellikle İstanbul’un deprem riskine karşı güvenlik önlemleri alınacak. Deprem anında bile hastanede ameliyatların devam edeceği bir teknolojiyle bu projeyi inşa edeceğiz. İnşaat, medikal ekipman ve medikal hizmetlerde en son Japon teknolojilerini Türkiye’ye getirecek ve projemizde kullanacağız.” diyen Yanıkömeroğlu, “Rönesans Sağlık Yatırım olarak Kamu-Özel İşbirliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırımla yaklaşık 3.200.000 m² inşaat alanına ve 9.500 yatak kapasitesine sahip olan sağlık tesisleri inşa etmeyi planlıyoruz. Ocak ayında Yozgat Şehir Hastanesi’ni Başbakanımızın katılımı ile Sağlık Bakanlığımız ve halkımızın hizmetine açtık, Eylül ortasında inşallah Adana Şehir Hastanemizin açılışını planlıyoruz. İkitelli için Japon ortağımız ve Japon bankalardan aldığımız bu desteği çok kıymetli görüyoruz. Bugüne kadar finanse ettiğimiz diğer dört hastane projemizi de tamamen yabancı kalkınma bankaları ve yabancı ticari banka grupları ile yapmıştık. Adana 2014’te bunların ilki olmuştu. İkitelli’de de yine ilkler var. Japon devletinin sahip olduğu dev kuruluşlar JBIC ve NEXI, Türkiye’de ilk kez bu tür bir sosyal altyapı projesine imza attılar. Türkiye’de geçmişte yaptıkları yatırımlar daha kısa vadeli ve daha küçük tutarlarda, ancak projemize 18 yıl vade ile çok büyük tutarlar ile çok güçlü destek verdiler. Kredi verenler arasında yer alan Japonya’nın en büyük sigorta şirketi Nissay ve ikinci büyük sigorta şirketi Dai-ichi daha önce bırakın Türkiye’yi Japonya dışında hiçbir yerde bu tür bir proje finansmanı yapmamış kuruluşlar. Sadık bankalarımız Japon devleri SMBC ve BTMU da yine ve bu sefer çok daha büyük tutarlar ile projemize destek oldular. Daha önce Türkiye’de bu projelere hiç girmemiş bir uluslararası banka da ilk kez yatırım yaptı. Bunlar ülkemize, projelerimize ve bizlere olan güveni simgeliyor, inşallah yabancı banka ve yatırımcı ortaklarımız ile beraber önümüzdeki dönemde de ülkemize yatırım yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

TÜRKİYE VE JAPONYA İŞBİRLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR EŞİK


JBIC İcra Kurulu Direktörü ve CEO’su Tadashi Maeda, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Böyle önemli bir altyapı projesinin finansmanına liderlik etmiş olmakla gurur duyuyoruz” dedi. Maeda sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk halkı için çok önemli bir altyapı projesi olan İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi, Türkiye ve Japonya arasındaki işbirliği için stratejik bir eşiktir. Türk hükümeti banka bakış açısıyla son derece sağlam bir Kamu Özel İşbirliği modeli kurgulamıştır. Hem Turk sponsor Rönesans hem de Japon sponsor Sojitz mükemmel şirketler olduklarından bu projeyi Türk Hükümeti ile beraber başarıyla hayata geçireceklerinden eminiz.

 

DÜNYANIN “EN”LERİ ARASINA GİRMEYE HAZIRLANIYOR


Türkiye’nin sağlık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük program olarak adlandırılan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde hayata geçirilen, ülkemizi çok sayıda modern hastaneye kavuşturacak PPP projeleri kapsamında, Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor.

 

RSY’nin portföyünde yer alan İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi, yatak kapasitesi, büyüklüğü, üstün teknolojisi ve deprem izolatörlü tasarımıyla İstanbul gibi bir mega-kentin sağlık ihtiyaçlarının büyük bir kısmına çözüm olmayı hedefliyor.

 

Proje, 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanı ve toplam 2 bin 682 yatak kapasitesiyle günlük 23 bin 600 hastaya hizmet verecek. 1 Ekim tarihinde inşaatına başlanması ve 36 ayda tamamlanması planlanan proje, dünyanın en büyük hastanelerinden biri olacak. Sadece inşaat sürecinde aylık yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlayacak hastane tamamlandığında ise yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

 

İleri teknoloji ve ekipmanlarıyla ön plana çıkacak hastanede, ameliyatlar Türkiye’de sayılı sağlık kurumunda bulunan Da Vinci Robotu ile gerçekleştirilecek. Radyasyon Onkolojisi alanında, Cyberknife ve Thomotherapy gibi ileri teknoloji cihazlarla hizmet veren sayılı hastaneler arasına girecek olan hastane, ameliyat esnasında, cerrahi işlem gerçekleştirilirken, aynı anda radyolojik görüntüleme imkanı tanıyan Hibrid MRI Ameliyathalerine de sahip olacak.

 

Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve 25 yıl süreyle devlete kiralanması yönteminin uygulandığı PPP modelinde, kira süresi boyunca özel sektör, kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri sağlamakla da yükümlü kılınıyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanan bu işbirliği modelinde, Türkiye’deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —